Zbog SDA je država danas u većoj opasnosti nego u ratu


Građanski savez (GS) smatra da zbog nesposobnosti SDA i Bakira Izetbegovića država BiH nikada nije bila u većoj opasnosti. Naime, u najgorim godinama za opstanak BiH kada je zemlja bila napadnuta sa dvije strane postojala je apsolutna spremnost građana naše zemlje da daju sve u odbrani naših života i državnosti. Zahvaljujući klero-feudalnoj politici koju provodi SDA u mandatu Bakira Izetbegovića koja je uvela sistem kasti u naše društvo, danas je jaz između vlasti i naroda tako dubok da većina u ovoj zemlji nebi stala u odbranu neobegovata koji su uspostavili.

U svom sljepilu i ponovnom opčinjenošću sadašnjim rukovodstvom Hrvatske, SDA po drugi puta u 27 godina ne vidi da nam najviši zvaničnici te države rade o glavi. Najnovije izjave zvaničnika Republike Hrvatske, Miroslava Tuđmana, o vezi BiH sa vjerskim terorizmom su samo mali dio onoga što za SDA predstavlja prihvatljiv dio istorijskog projekta “dogovora naroda” u koji su ušli još 1990. s ciljem podjele i desekularizacije zemlje. Primitivnu opijenost dijela vođstva SDA globalnim ciljevima zarad kojih su bili spremni vezati zastave sa Radovanom Karadžićem i Matom Bobanom ovaj narod ne smije dva puta platiti u jednoj generaciji.

Umjesto što se bave opozicijom koja se zalaže za sekularnu i antifašističku BiH u kojoj nema mjesta za škole nazvane po ustaškim slugama, SDA treba konkretno i na djelu pokazati da je u stanju da se distancira od svog strateškog partnera, neoustaškog HDZ-a. Postrojavanje Oružanih snaga na grobu ratnog zločinca i neoustaše Mate Bobana predstavlja novi prst u oko svim pravdoljubivim građanima BiH. SDA je saučesnik u tom poniženju, jer je upravo ovo njeno rukovodstvo Draganu Čoviću i HDZ-u dalo više nego što su Gojko Šušak i Franjo Tuđman bili u stanju zauzeti sa redovnim snagama HV-a 1993.

Bakir Izetbegović je dužan žrtvama Ahmića, Stupnog dola i Dretelja da se na konkretan i mjerljiv način distancira od neoustaške politike svog partnera Dragana Čovića. Jeftina demagogija koju SDA pokušava podmetnuti kao politiku nema prođu: nije moguće tražiti od Čovića da glasovima delegata HDZ-a u Domu naroda sačuva Vijeće ministara i politički život Denisa Zvizdića na jednoj strani, a na drugoj s njim ratovati saopštenjima. Vrlo je jasno i lako uraditi ono što treba: Izetbegović i SDA su to uradili već dva u protekle tri godine raskidajući koaliciju sa DF-om i SBB-om. Štagod da je bio razlog za raskidanje tih koalicija, sigurno se ne može ni porediti sa slavljenjem ratnih zločinaca koje je već ustaljena politika Izetbegovićevog strateškog partnera Čovića. Stoga, i SDA i Izetbegović mogu nastaviti da rade ono što najbolje rade, prodaju državu zarad upravnih i nadzornih odbora i ne činiti ništa protiv otvorenog razvaljivanja države ili konačno, poslije 27 godina dijeljenja vlasti sa neoustašama, poduzeti nešto čime će pokazati da im je između stranke i države važnija država. Mi znamo da nije. Niti je ikad bila.

Komentari

komentara