Zakon o imovini nosilaca javnih funkcija preduslov za formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo!


Najavljujemo stavljanje na dnevni red Zakona o kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika u Kantonu Sarajevo u prva dva mjeseca od prve sjednice Skupštine KS. Riječ je o propisu koji su mnogi obećavali, ali se nakon nekoliko usvajanja u formi nacrta, više puta povlačio sa dnevnog reda, na prijedlog Vlade, a uz saglasnost opozicije.

Zakon o kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika u Kantonu Sarajevo bi osigurao službeno i redovno provjeravanje statusa imovine nosilaca najviših funkcija u KS, kako bi se suzbile koruptivne radnje i spriječilo “naglo bogaćenje” funkcionera. Također, isti će predviđati mogućnosti praćenja i provjere imovine najbližih srodnika.

Mi ne želimo ulaziti u razloge zbog kojih se ovaj zakon više puta povlačio sa dnevnog reda Skupštine KS. Ono što tražimo je da se isti razmatra kao prioritet, te ćemo insistirati na njegovom donošenju i prije formiranja nove Vlade u Kantonu Sarajevo. Štaviše to smatramo preduslovom za dalju uspostavu skupštinske većine nakon 7. oktobra”.

Komentari

komentara