Vučiću nije mjesto među liderima civilizovanog svijeta


Građanski savez želi ovim putem osuditi najnoviju kampanju negiranja genocida u Srebrenici koja dolazi iz kabineta premijera i predsjednika Srbije. Odluka predstavnika porodica žrtava da oni koji ne priznaju karakter zločina u Srebrenici nisu dobrodošli pokazala je još jednom pravo lice beogradskog režima.

Građanski savez želi ovim putem podržati i Upravni odbor Memorijalnog centra u odluci da uskrati dobrodošlicu negatorima genocida. Srebrenica je linija preko koje se ne može preći, a Aleksandru Vučiću i drugim srbijanskim zvaničnicima nije mjesto među liderima civiliziranog svijeta, koji nemaju sumnje o tome šta se u UN-ovoj zaštićenoj zoni dogodilo u julu 1995.

Istovremeno, zaprepašteni smo nikakvom ili slabom reakcijom bosanskohercegovačkih vlasti na otvoreni pritisak Beograda na zajednicu preživjelih žrtava genocida. Odluka Bakira Izetbegovića da za eskalaciju koja je rezultat odluke porodica optuži načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića predstavlja rijedak primjer kapitulantstva. Izetbegović u najcrnjem srpskom nacionalizmu očito vidi sagovornika i mogućeg partnera. Međutim, nakon što su zvaničnici SDA naredili pokrivanje ploča na kojima piše ko je odgovoran za spaljivanje Vijećnice da bi unutra ušao četnički vojvoda Tomislav Nikolić, to zapravo i nije iznenađenje.

Mi u Građanskom savezu ne smatramo da je Vučić jedini sagovornik u Srbiji i da zarad odnosa u regionu treba žrtvovati istinu. O činjenicama ne može biti pregovora i bilo kakva budućnost, koja se temelji na toj vrsti kompromisa, ne može biti dugog vijeka.

Tekst saopštenje preuzmite ovdje.

Komentari

komentara