Vlada i Skupština KS da hitno reaguju povodom kvaliteta zraka


Građanski savez (GS) najoštrije osuđuje neodgovornost Vlade Kantona Sarajevo koju smatramo direktno odgovornom za katastrofalan kvalitet zraka u Sarajevu. Naime, u zadnja tri dana je došlo do dramatičnog pogoršanja kvaliteta zraka u Sarajevu. Vlada KS ne samo da nije reagovala, nego javnost nije ni obavijestila o tome da je kvalitet zraka takav da stanovništvo ne bi trebalo boraviti vani.

Jedina bjelodana mjera Vlade KS je bila gašenje kantonalnih mjernih stanica Vijećnica i Otoka. Jedina mjerna stanica koja trenutno funkcioniše je federalna stanica na Bjelavama koja u zadnja dva dana pokazuje da je količina PM10 čestica u zraku na alarmantnom nivou. Građani trebaju imati u vidu da su do sada mjerne stanice Vijećnica i Otoka uvijek pokazivale značajno veći nivo zagađenosti zraka od onog na Bjelavama i da to znači da je trenutno stanovništvo Kantona Sarajevo izloženo stanju elementarne nepogode. Sarajevo iz dana u dan počinje više ličiti na gasnu komoru u kojoj je disanje gotovo pa nemoguće.

S obzirom na užas kojem su stanovnici Kantona Sarajevo bili izloženi u ovo doba prošle godine, i na obećanja Vlade KS da će preduzeti potrebne mjere da se 2016. godine izbjegne sličan fijasko, GS traži hitnu sjednicu Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo. Također, zahtijevamo da se odmah osposobe mjerne stanice Vijećnica i Otoka i da se, u slučaju da nivo zagađenja ostane na ovom nivou, otkaže nastava u svim školama u Kantonu.

Komentari

komentara