Ustaštvo temelj politike Hrvatske prema BiH


Građanski savez (GS) izražava zabrinutost zbog rastućeg neonacizma i ustaštva u Hrvatskoj, te posljedica koje te pojave imaju po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Neonacizma ima i u drugim zemljama u regionu i Evropi, ali za razliku od Hrvatske čije državno rukovodstvo otvoreno podržava neonacističke pkorete, organizacije i akcije vlasti se protiv toga bore.

Mi u GS-u smatramo da su upravo neonacizam i ustaštvo politička platforma za otvoreni i brutalni intervencionizam Repubike Hrvatske i njenog rukovodstva, u posljednje vrijeme predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u Bosni i Hercegovini.

Otvoreno zagovaranje teritorijalne podjele i podjarmljivanja dominantne nehrvatske i nekatoličke većine u Federaciji BiH, odnosno BiH ima ideološke korijene u Drugom svjetskom ratu, odnosno tuđmanizmu.

GS stoga želi ovim putem još jednom ukazati da antifašizam nije stvar prošlosti i da će borba protiv fašizma trajati zauvijek.

GS ovim putem izražava žaljenje što Hrvatska hegemonističku politiku utemeljenu na vrijednostima poraženim u Drugom svjetskom ratu vodi pod zastavom članstva u EU i NATO. Istovremeno, međunarodna zajednica ne nalazi za shodno da na to ukaže, a kamoli zaustavi brutalne nasrtaje na teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Za razliku od nekih drugih stranaka, čije politike ili rukovodstva flertuju sa ustašofilijom ili neonacizmom, mi u GS-u nemamo nikakvih dilema o tome ko je bio na pravoj strani kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u odbrambenom ratu 1992. – 1995. godine.

U to ime pozivamo i druge građanske stranke da temelj našeg zajedničkog nastupa bude otvorena i radikalna borba protiv fašista u svim njihovim odorama u Bosni i Hercegovini. Strankama na vlasti poručujemo da jednom i zauvijek zauzmu jasan i nedvosmislen stav o antifašizmu, da nije moguće biti antifašista i davati školama imena po ustašama isto onoliko koliko se nije moguće pozivati na ZAVNOBiH i biti u koaliciji sa otvoreno rasističkom platformom i politikom Dragana Čovića i HDZ-a.

Komentari

komentara