U Beogradu ništa novo


S aspekta posljedica sastanak u Beogradu nije donio ništa novo. Dodik ide u rušenje mira i ustavnog poretka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma da bi sačuvao slobodu. Dodika se mora zaustaviti. I dalje smatram da je najefikasniji način da se to uradi da Tužilaštvo BiH izda nalog za hapšenje Dodika i članova tzv. Komisije za referendum NSRS.

Političko Sarajevo, koje sada predvodi SDA, mora se okupiti u ime očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Mora se prestati sa čekanjem jer je sada valjda svima jasno da Dodika neće zaustaviti ni zapadne sile niti susjedne zemlje. Nadalje, to što se sada čini da Vučić i Nikolić nisu spremni da javno podrže održavanje referenduma na način na koji je to Rusija uradila, ne znači da će uraditi bilo šta da doprinesu sprječavanju autostrade pakla kojom je Dodik odlučio da povede srpski narod u cjelini. Nismo valjda zaboravili da je Milošević pokretao ratove da bi izbjegao odgovornost za silni kriminal u koji je bio umiješan. Moramo jednom naučiti da su jedino posljedice važne, motivi nas ne trebaju previše opterećavati.

Ukoliko se reakcija iz Sarajeva nastavi svoditi na apele, saopštenja i molbe biće teško oteti se utisku da vladajućoj garnituri ovdje odgovara da se zemlja odvede ambis i tako zaboravi kriminal i pljačka kojoj svjedočimo na dnevnoj osnovi.

Reuf Bajrović

Tekst saopštenja preuzmite ovdje.

Komentari

komentara