Talačku krizu riješiti smanjivanjem ovlasti Domu naroda Parlamenta FBiH


Nihad Čolpa, predsjednik GS-a i zastupnik u PD Parlamenta FBiH se oglasio povodom kontorverzne odluke Ustavnog suda i talačke krize koju je izazvao HDZ:

“Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine neustavnim uputstvom za raspodjelu mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom kontroverznom odlukom da nije nadležan u slučaju ocjenjivanja ustavnosti te CIK-ove odluke kao i strani faktor u Bosni i Hercegovini svojim nepodržavanjem aktuelnog i legitimnog saziva Doma naroda Federalnog parlamenta su proizveli pravnu nesigurnost i političko-ekonomsku talačku krizu u Federaciji Bosne i Hercegovine koju demokratska Europa nije vidjela do sada.

Koliko je pogubno kada dvojac Dodik – Čović kontrolišu institucije Bosne i Hercegovine do sada smo svjedočili više puta, ali posljednje odluke CIK-a i Ustavnog suda su najjači pucanj u demokratiju i budućnost građana Bosne i Hercegovine.

Ono sto čudi je veliki propust stranih diplomata koji su osporili legitimitet trenutnog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH da može potvrditi Budžet za 2019. godinu, iako postoji ranija odluka Ustavnog suda BiH kojom se osigurava kontinuitet vlasti i stalnost Parlamenta.

Podsjećam da Milorad Dodik stalno osuđuje strane sudije u Ustavnom sudu BiH, a upravo su te sudije jučer podržale odluku da Dragana Čović može provoditi teror nad većinom u Federaciji BiH. Takav pritisak Dodika, pokazalo se, je bacanje dimne zavjese, sa ciljem smanjenja vidljivosti na ono što se trenutno događa u Bosni i Hercegovini, a to je pokušaj razgradnje Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države.

U cilju rješavanja političke i ekonomske talačke krize u kojoj se nalaze građani FBiH neophodno je pokrenuti proces smanjenja ovlasti Domu naroda Parlamenta FBiH na nivo kakav je u entitetu Republika Srpska. To je minimum kojem trebamo težiti kako bi osigurali opstojnost demokratije na ovom dijelu Europe a građane Bosne i Hercegovine izbavili iz političkih kandži Dragana Čovića.

Očekujem i od stranog faktora da podrži tu inicijativu, jer ako i ovaj put izostane pomoć međunarodne zajednice, naša borba za demokratiju je izgubljena pred naletom nacionalizma i fašizma.”

 

Komentari

komentara