Reuf Bajrović: Svi udišemo otrovani zrak!


Da su stranke na vlasti učinile išta dobro ovom narodu, a stranke opozicije dovoljno hrabre da se uistinu suprotstave strankama na vlasti umjesto da im budu čamac za spašavanje kada god je to potrebno, ne bi bilo onih koji jedini izlaz vide u osnivanju novih stranaka, kaže prvi čovjek nove stranke, kojem je ključna riječ “radi”

Dani

DANI: Ne mogu da ne počnem s tvitom predsjednika Političkog savjeta GS-a Emira Suljagića na vijest da je šef desničara Norbert Hofer (gotovo) postao predsjednik Austrije: “Balkanac u meni ne može da ne likuje na određenom nivou zbog ove vijesti”. Desnica u Evropi jača, a Vi pravite ljevičarsku stranku. Zašto?

BAJROVIĆ: Građanska ideja je ipak pobijedila. I pobijediće na kraju dana i ovdje, jer je to jedina ideja kojom se osigurava jednaka šansa za sve bez obzira na to ko ste, šta ste i kako se zovete.

DANI: Šta je uopšte danas ljevica, posebno u zemljama, hajde da kažem zagađenim, nacionalizmom kakva je BiH, mada nije jedina ni na Balkanu ni u Evropi?

BAJROVIĆ: Na našim prostorima ljevicom se smatra sve ono što se odupire nacionalizmu. To nije ljevica u klasičnom smislu, jer kod nas odavno ne važi ta moderno ustanovljena ideološka podjela političke scene kakvu imate u pravim demokratijama. Ekonomski gledano, ovdje su sve stranke, uključujući SDA i HDZ, ljevičarske! One se ponajviše protive otvaranju tržišta, privatizaciji državnih firmi, i čine sve da se onemogući priliv stranih ulaganja.

Direktan link na članak.

Komentari

komentara