Svi su oni Amir Zukić!


Građanski savez (GS) najoštrije osuđuje odluku Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da Amir Zukić, optužen za trgovinu uticajem i u pritvoru zbog opasnosti od uticaja na svjedoke u procesu protiv njega, ostane na mjestu predsjednika Administrativne komisije.

Mi u GS-u smatramo da je ova odluka SDA-ovih i HDZ-ovih poslanika u tom tijelu najbolja mjera kako te dvije stranke, tako i njihovih rukovodstava i članstva. Ovo je odluka koja dokazuje da je razlika između Zukića,  koji je inače još uvijek i zvanično generalni sekretar SDA, i onih koji su ga zadržali na mjestu predsjednika jedne od najvažnijih komisija federalnog parlamenta samo u tome što oni nisu imali priliku da urade ono zbog čega je on uhapšen.

Ova odluka predstavlja jedno od najvećih poniženja narodne volje i pokazuje da ni SDA ni HDZ nemaju nikakvu ideologiju, nego da je riječ o kriminalnim organizacijama koje će svoje interese braniti i pravnim i fizičkim nasiljem.

Rukovodstva obje ove stranke su duboko umješana u kriminal, kao što se vidi iz cijelog niza istraga i dokaza objavljenih u medijima. Kabinet Bakira Izetbegovića je umješan u nezakonito zapošljavanje, a postoje dokazi i da je on lično vršio pritisak i uticao da se vrši nelegalno zapošljavanje u Elektrodistribuciji u Sarajevu. Dalje, vrlo je vjerovatno i da je Izetbegovićev kabinet aminovao premlaćivanje zamjenika predsjednika SDA Adila Osmanovića u Srebrenici, dok nema nikakve sumnje da je osobno Izetbegović cijelu zemlju lagao godinu dana o dokazima u slučaju revizije presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Dragan Čović je prema izjavi Kemala Čauševića učestvovao u milionskom kriminalu vezanom za kupovinu zgrade Uprave za indirektno oporezivanje u Mostaru, a nedavno su obavljeni i neporecivi dokazi da je njegov savjetnik Dario Krezić koristi službeni automobil Predsjedništva BiH tokom otmice i premlaćivanja.

Drugim riječima, razlika između Izetbegovića i Čovića je što Izetbegović svojim političkim protivnicima naručuje premlaćivanje, a Čović otmicu i premlaćivanje.

Stoga odluka njihovih poslanika u federalnom parlamentu da na čelu jedne od najvažnijih parlamentarnih komisija zadrže osobu koja najvjerovatnije neće izaći ni iz pritvora do kraja mandata, predstavlja kontinuitet politike te dvije stranke. Svi su oni, drugim riječima, Amir Zukić.

 

Komentari

komentara