Suljagić: Pola BiH je postalo Donbas


Gost teme jutarnjeg programa N1 televizije bio je Emir Suljagić, predsjednik Političkog savjeta Građanskog saveza.

I ove godine obilježen je Dan RS uprkos odluci Ustavnog suda kojom je proglašen neustavnim. Grabar-Kitarović i Erdogan razgovarali o BiH, britanski Lordovi objavili su izvještaj o BiH, jedini imenom pomenuti političar iz Bosne i Hercegovine je predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović zbog njegovog koketiranja sa trećim entitetom. 2018 je Izborna godina. O svemu ovome u Novom danu veoma otvoreno je govorio Emir Suljagić.

U ovom slučaju ono što može radovati jeste suzdržana reakcije Turske na očiglednu kampanju koju vodi vrh vlasti u Hrvatskoj da se naprosto krene u mijenjanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovo što radi Hrvatska jeste jednostrana revizija Dejtonskog mirovnog sporazuma. Unutrašnja politika u Hrvatskoj diktira vanjsku politiku. Hrvatska politika je otišla potpuno udesno. Hrvatska hrli ka potpunoj normalizaciji ustaštva, a krajnja desničarska atmosfera prouzrokuje vanjsku politiku“, kazao je Suljagić.

On je kazao da se hrvatska vlast jedino dosljedno bavi Bosnom i Hercegovinom.

Andrej Plenković je kada je kriza Agrokora bila na vrhuncu, kada je prijetilo da 10% hrvatske ekonomije ode u zrak, on je bio u Mostaru. Bio je u Mostaru dan nakon što se Slobodan Praljak ubio kao osuđeni ratni zločinac. Davor Ivo Stier je proveo dvije godine baveći se izbornim zakonomn. Tonino Picula se jedino dosljedno bavi izbornim zakonom u BiH. Da ne govorim o desničarima u europarlamentu koji svojim kolegama objašnjavaju da muslimane u BiH treba ograditi bodljikavom žicom. Čović kaže da će izmjene izbornog zakona prouzrokovati izmjene ustava. Smatram da diranje u Dejtonski sporazum, u Aneks 4 i ustav pod ovim okolnostima nije prihvatljivo“, izjavio je Suljagić.

Suljagić je kazao da ‘dok Zvizdić laže narod o evropskom putu BiH, Dodik je od BiH napravio rusko susjedstvo’.

Dodik je postrojio svoju policiju u ruskim uniformama usred Banjaluke. Pola BiH je postalo Donbas, jer našu zemlju vode trećerazredne ćate koji impresioniraju ljude poput Denisa Zvizdića. Nekakvi Wigemarci, Mogherini i nekakav Hahn nam vode zemlju.”

Prema izvještaju koji će izaći u februaru 2018. Evropska komisija će objaviti Strategiju proširenja u kojoj stoji da će Srbija i Crna Gora ući u EU do 2025. godine, a BiH će ostati sa Albanijom, Kosovom i Makedonijom, kazao je gost Novog dana.

To su sve zemlje sa značajnim muslimanskim stanovništvom. A veći problem je što ta strategija direktno baca BiH pod točkove Srbije i Hratske. Šta je gospodin Zvizdić uradio? Ništa ne govori o njegovoj nesposobnosti i nesposobnosti njegove vlade kao činjenica da je u njegovom mandatu EU u koju je uložio sve, zbog koje smo se zadužili, sve cijene će porasti… Ljudi nemaju pojma šta rade. BiH ide u najozbiljnijem pravcu najveće krize od 1996. godine.Oni govore skrštenih ruku i govore da će to neko riješiti za nas.

Suljagić smatra da Dodiku treba uzvratiti vrlo ozbiljno.

Ako je on potrošio 20 miliona na lobiranje, a posljedice su jedan referendum i dvije parade.. Ove godine će biti referendum o Ustavu, a niko ne zna šta tamo piše. Hajmo mi potrošiti 40 miliona na lobiranje, da ne bi ne daj Bože za par godina proljevali krv. Ne znam zašto ovo što govorim nije očigledno bilo kome“, izjavio je Suljagić.

Suljagić je izjavio da se MUP RS naoružava u kontinuitetu već pet godina, dok ističe da MUP FBiH služi kao instrument za obračunavanje vlasti sa opozicijom.

Gost Novog dana smatra da je potrebno lobiranje i vrlo ozbiljan odgovor Miloradu Dodiku.

Ako Mile hoćes da se nadgornjava, hajde da se nadgornjavamo. Bolji smo od njega u tome, ima nas više i imamo više para, pa da vidimo dokle će to da ide.

Uskoro pogledajte cijelo gostovanje Emira Suljagića na N1 u kojem je, između ostalog, govorio i o tome kako on vidi buduće Predsjedništvo BiH, utjecaju Rusije u BiH, izvještaju britanskih lordova, Oružanim snagama BiH…

Direktan link na članak.

Komentari

komentara