Suljagić: Izetbegović mora narodu objasniti reviziju tužbe


Bivši zamjenik ministra odbrane BiH i sadašnji član Građanskog saveza Emir Suljagić je u kratkom razgovoru za N1 komentarisao odluku o reviziji tužbe protiv Srbije.

S obzirom da se sa velikom pažnjom čeka odluka da li će BiH i zvanično pokrenuti reviziju tužbe pred Međunarodnim sudom pravde, a odluku donosi isključivo Bakir Izetbegović, Suljagić je kazao da treba dobro razmotriti sve činjenice prije nego se ta odluka donese.

Ja mislim da gospodin Bakir Izetbegović jedini ima mandat i legitimitet da donese tu odluku, kakva god odluka bila. Prije nego donese tu odluku treba izaći pred građane ove zemlje i reći kako stvari stoje. Dakle, da li sa formalno pravnog stanovišta imamo agenta koji je ovlašten da zastupa BiH u predmetu protiv SFRj, odnosno današnje Srbije? Da li taj agent ima dokaze koji su potrebni da se pokrene zahtjev za reviziju i da li su ti dokazi prihvatljivi sa stanovišta roka u kojem moraju biti predočeni sudu. To su neke formalne stvari i uslovi koji moraju biti ispunjeni“, smatra Suljagić.

Istakao je da pogrešna odluka u ovom slučaju može izazvati najveću krizu u stanju u BiH poslije Daytona.

Da se ne bi sad brukali i tek tako izazvali najveću krizu poslije Daytona.. Jer na osnovu toga što ja znam je vrlo vjerovatno da će predstavnici SDS-a napustiti institucije BiH kad taj zahtjev bude podnesen. Ako postoje osnovi i dokazi i ako je sa formalno pravnog stanovništa moguće pristupiti Sudu, ja mislim da to toga vrijedi. Ali ako nije, onda gospodin Izetbegović mora izaći pred narod i objasniti kakva je odluka i zašto je odluka takva i da li je DA ili NE“, kazao je Suljagić.

Još je istakao da je Bakir Izetbegović krajnji odraz političke volje bošnjačkog naroda i da se ne bi trebao kriti iza nevladinih organizacija.

On je taj koji ima mandat, ne bi se trebao kriti iza nevladinih organizaciji. Bakir Izetbegović je krajnji izraz političke volje Bošnjaka da imaju predstavnika u Predsjedništvu BiH i to je posao koji se ne dobija samo zbog službenog auta i vozača, nego je taj posao i donositi teške odluke. Ovo je vjerovatno teška odluka, nimalu mu ne zavidim što mora donijeti tu odluku. Da sam na njegovom mjestu, izašao bih pred narod i rekao kako stvari stoje pokrećemo li reviziju da ili ne“.

Direktan link na članak.

Komentari

komentara