Sramotno poređenje žrtava Srebrenice i zločinaca iz Blajburga


Građanski savez (GS) smatra sramnom i skandaloznom izjavu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i člana predsjedništva BiH, u kojoj u isti koš stavlja Srebrenicu i Jasenovac, na jednoj strani i Blajburg, na drugoj strani.

Mi u GS-u to smatramo uvredom svih nevinih žrtava genocidnog ustaškog režima NDH-a 1941.-1945. godine i genocidnog režima Republike Srpske 1992.-1995. godine.
Naime, strpati u isti koš nevine žrtve Ahmića, Dretelja, Omarske, Keraterma i Srebrenice sa masovnim zločincima iz Jasenovca koje je zaslužena kazna stigla u Blajburgu 1945. godine može samo neko ko je ili zlonamjeran ili glup ili izdajnik.

GS stoga poziva Bakira Izetbegovića da se izvine nevinim žrtvama Ratka Mladića i Radovana Karadžića i njihovim potomcima zbog toga što ih je strpao u isti koš sa onima koji su 1941. i 1945. godine ubijali sve Jevreje, Srbe, Rome, Muslimane i komuniste na najbrutalnije zamislive načine.

GS izražava duboko žaljenje što je SDA odlučila da je uspostavljanje znaka moralne političke i pravne jednakosti između Srebrenice i Blajburga sada zvanična politika te stranke. Naime, nakon sinoćnje Izetbegovićeve izjave nema sumnje da stavovi koji su provijavali kroz poluzvanične i zvanične publikacije SDA u kojima se izjednačavaju Srebrenica i Blajburg zapravo dolaze iz njegove glave.

To u isto vrijeme objašnjava Izetbegovićevu snishodljivost u odnosu prema Draganu Čoviću i zvaničnom Zagrebu koji ulažu ogromne napore i energiju u to da narod, koji Izetbegović tvrdi da predstavlja, prikažu kao saradnike i izvršioce nacističke Njemačke i kriminalne NDH. Nadalje, to objašnjava i aktivne mjere koje SDA poduzima da rehabilituje kolaboracioniste fašista kakav je bio Mustafa Busuladžić.

Mi u GS-u želimo svima jasno da poručimo da Bakir Izetbegović Srebrenicu i Blajburg može izjednačavati samo u svoje ime i u ime SDA, te da ostali građani BiH nemaju nikakvih dilema o tome da Srebrenica i Blajburg ne borave u istom svemiru, a kamoli u istoj rečenici.

GS smatra da su državotvorni građani BiH pravo na ovu državu izborili u moru krvi koje su dali između 1992. i 1995. godine, a ne u Titovim zatvorima 1983. Pozivati se u 2017. na zatvorski staž Alije Izetbegovića može samo neko ko nema nikakvo poštovanje prema žrtvama koje su pale za BiH kako 40-ih tako i 90-ih godina. Mi u GS-u smatramo da je to u najmanju ruku neumjesno nakon što su nam palili živu djecu. Razumijemo zašto Bakir ne vidi žrtve koje su pale između 1992. i 1995. jer na trezoru Centralne banke nema prozora.

Komentari

komentara