Spriječiti dolazak Putinovih IT stručnjaka u CIK


Građanski savez (GS) poziva Centralnu izbornu komisiju (CIK) da se očituje o navodima internet portala Žurnal o planovima za uključivanje IT stručnjaka iz Rusije u proces brojanja glasova. Naime, Rusija se u ovom trenutku ne može smatrati demokratskim društvom i nema dobrih iskustava koje bi se iz te zemlje mogla prenijeti u BiH. Pored toga, Rusija vrlo jasno preferira osovinu Dodik-Čović koja planira napad na pravni poredak zemlje nakon izbora blokirajući izbor delegata u Dom naroda FBiH.

Također, pozivamo članove CIK-a koji se ne slažu sa ovakvim planovima dijela te institucije da se u što skorije vrijeme javno očituju.

Rezultati izbora bi bili dovedeni u pitanje ukoliko bi se zaista desilo da se, u trenutku kada demokratski svijet pokušava da se odupre hibridnom ratu koji protiv njega vodi Putinov režim, ruski “stručnjaci” budu uključeni na bilo koji način u pripremu izbornog procesa u BiH.

Pozivamo sve snage u društvu koje razumiju važnost izbora 2018. godine po budućnost BiH da se uključe u javnu debatu o navodima Žurnala. CIK je institucija koja je 2011. godine pokušala spriječiti formiranje vlasti koja nije bila po ukusu većine njegovih članova i samo je intervencija OHR-a dovela do vraćanja političkog života u okvir Ustava FBiH. OHR i ovoga puta ima obavezu da spriječi planove za obesmišljavanje izbornog procesa koji se u CIK-u spremaju.

Komentari

komentara