Snažna SDA znači slaba BiH


Građanski savez (GS) smatra da je jučerašnja odluka Parlamenta Federacije BiH o usvajanju amandmana na trasu prostornog plana koridora 5c teška i jedna od najvećih u nizu kapitulacija koje su SDA i Bakir Izetbegović potpisale pred Draganom Čovićem i neoustaškim HDZ-om. Poslanici koji su glasali za ovaj zakon ili su budale ili su izdajnici. Nijedno ni drugo ih ne može opravdati u očima istorije.

Birači SDA mogu biti zadovoljni u saznanju da će zahvaljujući njihovim glasovima za SDA i Izetbegovića biti ispunjena sva predizborna obećanja Dragana Čovića. Naravno, uključujući i obećanje da će 100 hiljada birača HDZ-a vladati rajom od dva i po miliona stanovnika Federacije BiH.

Mi u GS-u smatramo da je Izetbegovićeva najava o razgovorima o provedbi presude Sejdić-Finci i izmjenama Izbornog zakona najava novih kapitulacija i daljnjeg rastakanja države.

Više nema sumnje da je SDA saučesnik u tom procesu i da je jedina razlika između njih i HDZ-a u ovom trenutku to što SDA ne smije da objelodani da želi podjelu Bosne i Hercegovine.

GS smatra da Bakir Izetbegović ima pravo da živi u paralelnoj stvarnosti, ali da nema pravo da u tu stvarnost uvjerava ili utjeruje građane Bosne i Hercegovine kojih je bilo više 1993. godine nego što ih ima u njegovom mandatu. Narod, za kojeg SDA i Izetbegović tvrde da predstavljaju, naime, Bošnjaci u ovom su broju napuštali BiH samo u vrijeme dinastije Karađorđević.

U stvarnosti u kojoj žive građani BiH, Izetbegović i SDA su ostali sjediti skrštenih ruku dok je režim Milorada Dodika organizovao neustavni referendum, podijelili su Oružane snage duž etničkih linija, saučestovali u nelegalnom izlasku pripadnika OS devetog januara u Banjoj Luci i po prvi put od tzv. hrvatske samouprave, vratili u život zločinački poduhvat Herceg-Bosnu.

U međuvremenu, cijela jedna opština, najmanje 30.000 mladih i visoko obrazovanih građana napustili su Bosnu i Hercegovinu, trbuhom za kruhom, jer u ovoj zemlji je moguće dobiti posao samo uz posredovanje Amira Zukića ili Asima Sarajlića.

Na kraju, GS želi još jednom podsjetiti građane da je izbor pred nama, izbor između SDA i BIH. Jer, SDA je dokazala da što je ona snažnija, Bosna i Hercegovina je slabija.

Komentari

komentara