Skrivanje pisma je čin veleizdaje


Povodom pisma iz Međunarodnog suda pravde u Hagu u kojem se navodi da je sud krajem maja 2016. obavijestio Sakiba Softića da ga ne smatra agentom Bosne i Hercegovine pred tim sudom, Građanski savez (GS) smatra da je skrivanje pisma od javnosti čin veleizdaje.

Mi u GS-u smatramo da je Softić podnio zahtjev za reviziju znajući da ne ispunjava formalne uslove da pristupi sudu i da bi trebao snositi pravosudne posljedice.

Međutim, pošto je to uradio uz znanje i podršku Bakira Izetbegovića, onda Izetbegović mora podnijeti ostavku na mjesto člana Predsjedništva zbog dovođenja u zabludu cijele zemlje i veleizdaje koju je počinio organizujući skup u Vijećnici, nastojeći da izvan institucija države donese odluku u ime države.

Utoliko više što su Izetbegović i dio SDA koji su uprkos tome što su znali da Softić više nema aktivnu legitimaciju agenta pred MSP, sami odlučili da u ime države predaju zahtjev za reviziju presude koji je osuđen na propast.

GS smatra da je potrebno da funkcioneri SDA, kao i “čuvari revolucije” iz tzv. nevladinih udruženja koja su očito pod kontrolom SDA, koji su učestvovali u ovom veleizdajničkom pothvatu, trebaju javnost obavijestiti da li su znali za pismo koje je Softić dobio u maju. 2016.?

Ukoliko gore navedeni odbiju da se očituju o pismu Međunarodnog suda pravde iz maja 2016. godine, to onda znači da su znali i aktivno saučestvovali u organizovanoj prevari čiji je jedini dosadašnji rezultat najteža ustavno-politička kriza u kojoj se BiH našla od 1995. do danas i nezapamćen gubitak ugleda zemlje.

GS smatra da je svjesno sakrivanje od građana i od stručne i političke javnosti tako važne činjenice kao što je da Softić nije ovlašten da zastupa BiH i surovo i brutalno manipulisanje žrtvama bez presedana u poslijeratnoj istoriji naše zemlje. Radi se o činu veleizdaje i jedino što je sada važno jeste da saznamo ko je sve u strukturama SDA bio svjestan pisma iz maja prošle godine.

Mi u GS-u smatramo da bi u slučaju da je javnost znala istinu, bilo nemoguće napraviti sramni skup u Vijećnici na kojem je SDA pokušala da odgovornost za deset godina propuštenih šansi podijeli sa tamo prisutnima.

Na kraju, podsjećamo javnost da smo jedino mi iz GS-a otvoreno izrazili sumnje u zakašnjeli pokušaj podnošenja zahtjeva za reviziju jer smo uvidjeli da organizatori ne žele u javnost da iznose dokaze koji su bili neophodan preduslov za podnošenje zahtjeva. Stoga smo javno rekli da je podnošenja zahtjeva za reviziju bez dokaza izdajnički čin i prije vaninstitucionalnog skupa u Vijećnici.

Našem članstvu, aktivistima i svim hrabrim građanima BiH koji su tražili odgovore na ista pitanja i zbog toga bili proglašavani izdajnicima od strane kvislinga iz redova vladajuće kriminalne organizacije se zahvaljujemo na podršci.

Komentari

komentara