Skinuti tzv. budžetske patriote s narodne grbače


Građanski savez (GS) osuđuje pokušaje da se preko leđa građana pokriju budžetske rupe najgore vlasti u istoriji BiH. Vladajuća koalicija u BiH, uz punu podršku predstavnika EU, svim silama pokušava povećati akcize na gorivo i lož ulje. Lažu da će to biti garant izgradnji novih kilometara puteva i autoputeva, te da će novoprikupljena sredstva biti garant za nova zaduživanja.

Vlasti su Reformskom agendom (RA) obećale građanima smanjenje oporezivanja rada i proizvodnje, dok su tvrdili da će povećati oporezivanja potrošnje. U praksi se dešava isključivo povećanje potrošnje, dok od smanjenog oporezivanja rada trenutno nema ništa.

Predstavnici vladajuće koalicije i tzv. međunarodni eksperti su prognozirali rast BDP-a u 2017. godini od 3%, uz rast cijena sa -1% na 1,5% do 2%. Popravljanje poslovne klime je navodno trebalo povećati rast BDP-a, prije svega kroz smanjeno oporezivanje rada, ojačavanje bankarskog sektora za finansiranje privrede i novih ulaganja, ali i pojačavanje javnih investicija u infrastrukturu. Ipak, stabilizacija i jačanje bankarskog sektora nije na vidiku, doprinosi neće biti niži, pa tako možemo reći da ni privatne investicije (domaće i strane) neće biti povećane, niti će plate i kupovna moć građana biti povećana.

Sada ova lopovska koalicija želi da povećanjem akciza na gorivo obezbijedi sredstva za javne investicije kako bi se navodno intenzivirao rast BDP-a, zaboravljajući da će dodatno oporezivanje potrošnje uzrokovati rast cijena, što će biti dodatni udar na kupovnu moć građana.

GS smatra da je svako povećanje oporezivanja potrošnje kontraproduktivno, dok god se oporezivanje rada i proizvodnje ne umanji. Tražimo od opozicije u zakonodavnim tijelima da spriječe uvođenje sramotnih nameta na narod. Vladajućoj koaliciji treba spriječiti da planirana zapošljavanja rodbine i stranačkih aktivista opet finansira iz džepova poštenih građana.

GS se zalaže da se budžetske rupe zakrpe tako što će se sa budžeta skinuti paraziti koji zadnjih dvije i po decenije žive od budžetskog patriotizma.

Zvizdić-Novalić-Cvijanović vlast treba da se fokusira na to da zaštiti domaće dobavljače od propasti firme Tuđmanovog tajkuna. Očito je da Agrokor i Vlada RH planiraju teret sopstvene ekonomske kataklizme prenijeti na nas u BiH i EU bi trebalo da nas zaštiti od toga umjesto da se bavi uvođenjem novih nameta osiromašenim građanima BiH.

Komentari

komentara