“Sead Turulja: Stari Grad uvesti u fazu ekonomskog razvoja i napretka”


U kratkom razgovoru sa Seadom Turuljom, članom OO GS Stari Grad, dobili smo odgovore na neka pitanja koja možete pročitati u nastavku:

 

Seade, šta je bilo presudno da se počnete baviti politikom, da se angažujete i da pokušate promijeniti nešto u gradu u kojem živite?

 

Ljudima koji dolaze iz struke historičara praćenje društvenih zbivanja, a posebno politike je neka vrsta profesionalne obaveze. Pomno pratim društveno-politička događanja već 30 godina, i kao i većina građana nisam zadovoljan načinom na koji dosadašnje vlasti vode društvo i ekonomiju, i smatram da se to može raditi bolje. Ne bih se želio naći u situaciji, da mi neko za 20 godina kaže da sam mogao promijeniti nešto nabolje, ali da se nisam htio angažirati. Želim učiniti sve što je moguće da dam svoj doprinos izgradnji jednog boljeg društva od onog kojeg sada imamo i smatram da Sarajevo i čitava BiH imaju ogroman neostvareni potencijal. Ako u tome ne uspijem ili barem djelomice uspijem savjest će mi barem biti čista i moći ću svim “dušebrižnicima” reći u lice da sam pokušao sve što je bilo moguće.

 

 

Koliko je važno baviti se lokalnom politikom i na taj način mijenjati stvari, rješavati probleme u svojoj opštini?

 

Problemi koje imamo u BiH danas jesu nametnuti “odozgo” kroz političku strukturu zemlje koja ne omogućava efikasan politički i ekonomski razvoj. To međutim ne znači da ne postoji značajan prostor da se djeluje u okviru lokalne zajednice. Put pobjede ideje demokratske države u kojoj su svi ljudi jednaki i glas im vrijedi jednako počinje u lokalnoj zajednici. Iz tih razloga je izuzetno bitno angažirati se na lokalnoj zajednici i raditi sa ljudima. Birači i reformatori društva iz lokalnih sredina su sutrašnji birači i reformatori viših nivoa vlasti. Djeluj lokalno, misli globalno.

 

Koje probleme vi u Građanskom savezu želite riješiti u svojoj opštini?

 

Općina Stari Grad Sarajevo 25 godina nakon rata konačno mora napraviti iskorak iz faze poslijeratne obnove i uređenja bazične infrastukture u fazu razvoja i napretka. Općina mora stvarati uslove za otvaranje radnih mjesta, privlačenje investicija, sama se uključiti i aktivno pomagati proces otvaranje novih firmi i radnih mjesta, zapravo postati inkubator ekonomskog napretka građana. Pored toga općina mora dati i doprinos u rješavanju pitanja zagađenosti zraka i staviti sebi u zadatak da prva u kantonu podigne kvalitetu zraka na ekološki prihvatljiv nivo. I konačno da na najviši nivo podigne aktivnosti i infrastrukturu civilne zaštite u slučaju elementarnih nepogoda i ratne opasnosti. Na to nas obavezuju globalne klimatske promjene i politička situacija u regionu i BiH.

 

Koji su trenutno najveći problemi u Sarajevu, a na koje ukazujete i koje smatrate da bi se trebali što prije riješiti?

 

Najveći problemi Sarajeva su nezaposlenost odn. pitanje otvaranja radnih mjesta, zagađenost zraka, manjak vode, gradnja koja guši ružu vjetrova, i loš javni prijevoz.

 

Zašto je po Vama bitan aktivizam?

 

Osnovni preduslov za funkcioniranje demokratije je aktivizam i angažman građana. Demokratska država je zajednički projekat svih njenih stanovnika i ništa se ne može promijeniti nabolje dok se građani ne aktiviraju, svako u svom segmentu u skladu sa svojim mogućnostima.

 

Komentari

komentara