SDA se bavi kozmetikom, dok se naša djeca truju


Građanski savez (GS) želi ovim putem još jednom javno pozvati Vladu Kantona Sarajevo da konačno poduzme neophodne korake i zaštiti građane od po život opasnog zagađenja kojem su svakodnevno izloženi.

GS smatra da je prekomjerna zagađenost rezultat potpunog javašluka i nebrige kantonalne i gradske administracije i da smo kao rezultat vlasti SDA po zagađenosti uz bok Pjongjangu, a po stopi zaposlenosti na nivou Džibutija.

Dok su čelni ljudi SDA i Vlade KS-a u svojim vilama uzdignutih na obližnjim Poljinama pošteđeni kritično visokih koncentracija polutanata, indolentno sa visine gledaju na obične građane Sarajeva koji su prinuđeni da pomoć traže u prepunim stanicama Hitne pomoći dok su pedijatrijske klinike pretrpane mališanima koji dolaze na inhalacije.

Stoga GS poziva cjelokupnu javnost da zajedničkim snagama utičemo da se Vlada KS sa Poljina spusti u grad i preduzme preventivne mjere u zaštiti građana od životno opasnog zagađenja. Mjere koje su do sada poduzete su u najboljem slučaju kozmetičke i treba da posluže da pokažu kako vlast tobože nešto radi.

Radi smanjenja toksičnog uticaja polutanata u danima najgoreg zagađenja GS predlaže Vladi KS sljedeće preventivne mjere:

  • uvođenje saobraćanja po principu par-nepar u cilju smanjenja emisije izduvnih gasova iz automobila iz kojih bi bila izuzeta vozila hitne medicinske pomoći i vatrogasne službe te vozila na električni i hibridni pogon,
  • besplatan gradski prevoz tramvajima i trolejbusima koji bi saobraćali u punom kapacitetu i češće nego planirano. Autobusi iz prigradskih opština saobraćali do prve tramvajske odnosno trolejbuse stanice,
  • zabrana izlazaka djece van školskih zgrada tokom velikih odmora,
  • osigurati učenicima osnovnih škola dan u prirodi, odnosno prevoz do obližnjih izletišta na olimpijskim planinama kako bi proveli dan u prirodi umjesto u zatvorenom prostoru, te
  • povećan broj dežurnih ekipa hitne i primarne medicinske pomoći uslijed većeg povećanog broja zahtjeva za hitnom medicinskom intervencijom.

Ovim putem pozivamo i medije da kontinuirano izvještavaju građane o stepenu zagađenosti i nivoima opasnih koncentracija polutanata sa preporukama o ponašanju.

GS na kraju još jednom podsjeća građane i Sarajeva i BiH da je jedina dilema pred svima od danas do 2018. ili SDA ili BiH. Ova vlast, naime, pokazuje da moramo birati između njih i fizičkog opstanka. Sada je i doslovno, ili mi ili oni.

 

Komentari

komentara