SDA-ove opsjene dovode u pitanje opstanak naroda i države


Građanski savez (GS) najoštrije osuđuje izjave koje dolaze iz SDA o promjeni imena Ulice Maršala Tita u našem glavnom gradu. Mi u GS-u smatramo da je za te izjave, od kojih se tobože ograđuje, odgovorna SDA i klima koju ta stranka proizvodi u posljednjih nekoliko godina. Revizija rezultata Drugog svjetskog rata, povezivanje Blajburga i Srebrenice, otvoreno koketiranje sa neoustaštvom – to je danas politika SDA. Rukovodstvo SDA se nikada u posljednjih nekoliko godina nije jasno ogradilo od desničarskih manifestacija u svojim redovima. To samo po sebi predstavlja igranje sa sudbinom naroda. Guranje cijelog naroda u naručje nacizmu zarad vlastitih deluzija je ne samo neodgovorno, nego i samoubilački.

Činjenice su jasne. Armija Republike Bosne i Hercegovine koja je 1992. stala u odbranu ove zemlje stala je u odbranu antifašističkih vrijednosti. Jedna od jedinica sa najsvjetlijom tradicijom narodnooslobodilačke antifašističke borbe bila je 16. Muslimanska narodnooslobodilačka udarna brigada. Ona je dobila posljednju bitku protiv fašista u Drugom svjetskom ratu. Fadil Jahić – Španac i Avdo Palić su dio jedne te iste borbe. Masovna saradnja Bošnjaka bila je ključni element za uspjeh antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu, a shodno tome i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. U Bosni i Hercegovini je bila najveća slobodna teritorija u Evropi u trenutku kada je cijeli kontinent stenjao pod nacističkom čizmom. Od četiri godine rata, Josip Broz Tito i Vrhovni štab su dvije i po proveli u Bosni i Hercegovini. U našoj zemlji donesene su najvažnije odluke za ishod narodnooslobodilačke borbe i obnovu moderne državnosti Bosne i Hercegovine, ali i formiranje federalne Jugoslavije. Svako ko to dovodi u pitanje dovodi u pitanje Bosnu i Hercegovinu.

Mi u GS-u smatramo da SDA-ov jugend iznosi stvarne stavove dominantne desničarske frakcije u toj stranci i da izjave Bakira Izetbegovića da je SDA antifašistička stranka služe samo u svrhe javne i međunadorne upotrebe. Nakon bezglavog insistiranja na davanju imena škole po nacističkom kolaboracionisti, ovakve izjave iz SDA se ne mogu tumačiti kao incident. Očito je da SDA otvoreno zagovara reviziju rezultata Drugog svjetskog rata. Ti stavovi ne odražavaju većinski stav ni Bošnjaka ni muslimanskih vjernika u ovoj zemlji, niti odražavaju istoriju Bosne i Hercegovine. Nažalost, SDA-ovim „budaletinama“, koji sada očito govore u ime cijele stranke, nije prvi put da dovode u pitanje opstanak naroda i države zbog vlastitih opsjena. Glasni ludaci sa krajnje desnice SDA danas nesumnjivo govore u njeno ime i SDA zbog toga ne smije dobiti još jedan mandat. Njeno sadašnje rukovodstvo nije ni na trenutak demonstriralo ni temeljnu vrstu odgovornosti za državu. Ako išta, ovo rukodstvo i ovaj predsjednik SDA pokazali su da što je više SDA, to je manje BiH.

Komentari

komentara