Sankcionisati počinitelje krivičnog djela oružane pobune


Građanski savez (GS) zahtjeva ovim putem od Predsjedništva BiH i Ministarstva odbrane da do kraja dana objelodane odluku o upotrebi ljudstva na obilježavanju tzv. dana republike u entitetu RS. Ako takva odluka ne postoji, tražimo od Bakira Izetbegovića i Marine Pendeš da saopšte koje će mjere poduzeti kako bi sankcionisali počinitelje evidentnog krivičnog djela oružane pobune.

Građani BiH treba da znaju da je ono što se jučer dogodilo rezultat odluke ili u Predsjedništvu BiH ili u Ministarstvu odbrane ili u dijelu Oružanih snaga BiH da njihov vrhovni zapovjednik nije Predsjedništvo, nego Mladen Ivanić. To, u skladu sa članom 162. Krivičnog zakona BiH, čini djelo oružane pobune i oni koji su za to odgovorni moraju se naći pred licem zakona.

Kao rezultat postupanja Mladena Ivanića i njegovih saučesnika u Predsjedništvu, Ministarstvu odbrane ili Oružanim snagama, Bosna i Hercegovina od jučer nema „jednu oružanu silu“ kako je definisano Zakonom o odbrani.

Stanje je sada takvo da u OS BiH imamo najmanje dvije vojske i da je njenim pripadnicima srpske nacionalnosti zapovjednik Mladen Ivanić. GS ovim putem zahtjeva od Tužilaštva BiH da po službenoj dužnosti pokrene istragu protiv Mladena Ivanića, odgovornih u Ministarstvu odbrane, te zapovjednika 6. pješadijske brigade Radovana Ilića koji je jučer naredio izlazak vojske iz kasarne u Banjoj Luci bez zakonite odluke Predsjedništva BiH.

Zahtijevamo od Ministarstva odbrane da hitno poduzme krivične i disciplinske mjere protiv pripadnika 6. pješadijske brigade koji su jučer bez zakonitog naređenja učestvovali u ceremoniji obilježavanja neustavnog praznika entiteta.

Mi u GS-u ključnim krivcem za atmosferu u kojoj je bilo moguće izvesti vojsku pod oružjem na ulicu bez saglasnosti sva tri člana Predsjedništva smatramo odgovornim Bakira Izetbegovića i njegovu politiku beskrajnog kapitulantstva. Nakon njegove jučerašnje mlake reakcije uvjereni smo da Izetbegović ili ne zna formulisati pravi odgovor ili saučestvuje u Dodikovim i planovima Dragana Čovića da na četvrtini teritorije BiH formiraju muslimansku državicu.

Komentari

komentara