Reuf Bajrović podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika


Predsjednik Građanskog saveza Reuf Bajrović danas je, u pratnji rukovodstva stranke, Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i članova Komisije za provođenje referenduma u RS-u, prenosi N1.

”Tražimo da se državno tužilaštvo uključi i da se uhapse navedene osobe, s obzirom na to da su saučesnici u pokušaju rušenja ustavnog poretka”, kazao je Bajrović novinarima.

Po njegovim riječima, bosanskohercegovački Krivični zakon vrlo jasno propisuje kazne za rušenje ustavnog poretka.

Istaknuo je da oni, kao građani BiH, traže da institucije sistema reaguju.

”Očekujemo da će prestati ovo kukanje, ovo ponašanje kao da ne možemo ništa uraditi, kao da smo nemoćni, a ustvari postoji sistem koji treba da djeluje i da zaštiti ustavni poredak”, naveo je Bajrović.

Kazao je da se radi o „neospornom napadu na ustavni poredak“, te da je Tužilaštvo „apsolutno obavezno da naredi SIPA-i da privede navedene osobe da bi se spriječilo rušenje ustavnog poretka“.

Potcrtao je da nema nikakve sumnje da je najavljeni referendum protivustavan i da je on i protiv Dejtonskog sporazuma.

”Zna se da je, sve što je neustavno, apsolutno neprihvatljivo i stoga je bitno da institucije reaguju”, kazao je Bajrović.

Ponovio je da on, kao građanin BiH, podnosi krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i članova komisije za referendum te traži njihovo hapšenje.

”Ovo je kršenje Ustava BiH, dakle ovo je nasrtaj na ustavni poredak. Moramo svi reagovati, ovdje se radi o pitanju opstojnosti države”, naglasio je Bajrović.

Direktan link na članak.

Komentari

komentara