Republika Hrvatska je sramota za EU


Građanski savez (GS) osuđuje organizovanu histeriju i negiranje pravosudinh činjenica utvrđenih u haškom sudu koje zadnjih dana provodi vlast u Republici Hrvatskoj predvođena HDZ-ovcima Kolindom Grabar Kitarović i Andrejom Plenkovićem. HDZ je presudom u Hagu i službeno upisan na stranice istorije na kojima počiva nacizam i fašizam, kao i Miloševićev velikosrpski nacionalizam.

Masovno i organizovano slavljenje ratnih zločinaca i njihovih djela, koji uključuju ubistva djece, žena i staraca, su od Republike Hrvatske napravile neo-ustašku banana republiku koja je sramota današnje EU koja počiva na porazu toga što se u RH danas slavi.

Za nas u GS-u je mala satisfakcija što smo bili jedini koji su govorili da zahtjevi za ispunjavanje ratnih ciljeva mirnodopskim sredstvima koje smo slušali iz Zagreba predstavlja povratak Hrvatske na pozicije banovine i tuđmanizma. Međutim, za budućnost je važno da se zna da je najava revizije presude u Hagu ustvari HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona BiH koji demokratsku većinu stavlja u političke dretelje i heliodrome. Javnost u BiH mora biti svjesna da su izmjene izbornog zakona posljednja linija odbrane mogućnosti da u BiH zaživi civilizovana građanska država jednakih građana.

GS pozdravlja konzistentnost u odbrani civilizacijskih normi antifašizma koje u Hrvatskoj vidimo u liku i djelu Stjepana Mesića, Vesne Pusić i medija u vidu Index.hr i Novosti.

Komentari

komentara