Pristankom na Pregled odbrane, Bakir Izetbegović pokazao da je spreman na podjelu BiH


Građanski savez osuđuje usvajanje i pristanak Bakira Izetbegovića na Pregled odbrane jer je jednak razoružanju Teritorijalne odbrane BiH 1990. godine i proizvešće iste posljedice. Trojica članova Predsjedništva BiH su, pored toga, preuzeli prerogative parlamenta i ispod stola obavili „reformu“ odbrane čiji će krajnji rezultat biti kraj jedinstvene vojske.

Nakon deset godina mukotrpnih napora na izgradnji jedinstvenih Oružanih snaga BiH, Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić su jučerašnjom odlukom formirali tri odvojene etničke vojske.

Pregled odbrane koji je potpisao Izetbegović predstavlja knjiški primjer podrivanja odbrambenih sposobnosti jedne zemlje.

U trenutku kada se međunarodne okolnosti mijenjaju na štetu BiH, a zemlje sa dokazanom istorijom agresije na našu zemlju naoružavaju do zuba, ovakvo kasapljenje našim odbrambenih kapaciteta mogao je potpisati samo neko ko duboko vjeruje da BiH ne treba da bude jedinstvena i cjelovita država u granicama od Drine do Une. Naime, jučer je ova država voljom članova Predsjedništva BiH izgubila sposobnost da se u tim granicama odbrani.

Bakir Izetbegović, bez ikakve sumnje, je trajno opredijeljen za BiH i tek u svjetlu jučerašnjeg potpisa na Pregled odbrane jasna je i njegova pasivnost u slučaju održavanja referenduma o tzv. danu republike u RS-u, odnosno gubitak Srebrenice na lokalnim izborima.

Pored izmjene strukture Oružanih snaga, koja doslovno ukida jedinu multietničku jedinicu u OS BiH, Izetbegović je svom strateškom partneru Draganu Čoviću poklonio i helikoptersku četu koja će biti bazirana u – Mostaru. Obavještajni kapaciteti OS BiH stavljeni su pod kontrolu grupa i pojedinaca povezanih sa Četničkim ravnogorskim pokretom, dok naša vojska postaje jedinstvena na svijetu i po tome što neće imati svoj sistem veze nego planira da koristi sisteme veze IDDEEA.

Drugim riječima, da je bio plaćen da to uradi, Izetbegović je teško mogao više oštetiti naše Oružane snage i nanijeti veću štetu državi. Jedina dilema koja će od danas do 2018. godine biti pred matematičkom većinom građana BiH je ili Bakir Izetbegović ili BiH. Ili SDA ili BiH. Što je SDA snažnija, sve je manje Bosne i Hercegovine.

 

Komentari

komentara