Prijedlog CIK-a je državni udar


Građanski savez (GS) najoštrije osuđuje prijedlog formule raspodjele mandata u Domu naroda FBiH koji je objavio Žurnal. Ukoliko Centralna izborna komisija (CIK) zaista usvoji aparthejdski prijedlog po kojem bi stotinjakak hiljada birača HDZ-a imalo mogućnost da zauvijek drži potpunu kontrolu u klubu Hrvata u Domu naroda, onda se može slobodno reći da je u BiH izvršen državni udar.

Ukoliko se Hrvatima iz BPK, USK, SK zabrani ulazak u Dom naroda, što je suština prijedloga CIK-a, onda bi bilo nemoguće formiranje vlasti bez HDZ-a u svakoj mogućoj varijanti i time bi bila završena demokratska borba u BiH. Postavlja se pitanje svrhe demokratskog političkog života ako se zna da će jedna stranka zauvijek biti vlast.

Nadalje, postaje jasno da je uloga međunarodne zajendnice, posebno procesa EU integracija, postala takva da predstavlja ključni mehanizam za ostvarenje ratnih ciljeva Tuđmana i Miloševića. Čak ni na vrhuncu moći agresorskih vojski na teritoriju BiH rukovodstvo RBiH nije bilo spremno pristati na prijedlog kakav CIK očito sprema. Treba imati na umu da je Ustavni sud donio sramnu i anticivilizacijsku odluku u slučaju Ljubić uz podršku dijela stranih sudija, iako sama odluka nema veze sa vođenjem rata pravnim nasiljem od strane CIK.

Također, važno je imati na umu da je Zakon o popisu donesen sa neobavezujućim etničkim pitanjem, uz punu podršku i uslovljavanje EU 2011. godine, uz garancije da neće biti korišten za kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima jer Ustav FBiH jasno predviđa popis iz 1991. kao osnov za pravljenje vlasti – uključujući i Dom naroda FBiH.

Mi iz GS pozivamo sve one koji su svjesni kataklizmičnih i nepopravljivih posljedica ovakve moguće odluke da budu spremni pozvati svoje članove, simpatizere, aktiviste na proteste i svaki oblik borbe protiv uvođenja rasnog zakona. Valjda je svima jasno da ljudska i građanska prava u današnjoj EU prestaju tamo gdje počinje muslimanska većina. S obzirom na učešće EU u porobljavanju demokratske većine u BiH drugog zaključka ne može biti.

Komentari

komentara