Prihvatanje apelacije Borjane Krišto znači amnestiranje politike UZP-a


“Usvajanje apelacije Borjane Krišto pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine kojom se traži suspenzija postojećeg pravno-političkog poretka u Federaciji BiH znači ispunavanje želja zvaničnog Zagreba i Pantovčaka.

Čitav projekat rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, radikalnom izmjenom karaktera Federacije osmišljen je na Pantovčaku. Taj projekat, čiji su izvođači utjelovljeni u zvaničnicima HDZ-a ima potpunu, političku, diplomatsku i medijsku podršku zvaničnog Zagreba. Građani Bosne i Hercegovine moraju znati da Ustavni sud BiH u suštini, ranije i nije odlučivao ni po Ljubićevoj apelaciji, kao što ni sada ne odlučuje po apelaciji HDZ-ove zvaničnice Borjane Krišto, nego po političkom zahtjevu zvaničnog Zagreba.

Cilj je izdejstvovati putem pritiska na Ustavni sud Bosne i Hercegovine ono što Franjo Tuđman potpisujući kapitulaciju u Bosni i Hercegovini, nije uspio, a nije uspio sačuvati, teritorijalno i pravno uokviriti zločinačku paratvorevinu tzv. Herceg Bosnu.

Stoga zabraniti izbor delegata iz svih konstitutivnih naroda i iz svih kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije ne znači samo izvršiti radikalnu intervenciju u Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, nego i reanimirati a zatim i pravno osposobiti mogućnost nastavljanja projekta Udruženog zločinačkog poduhvata.

Ustavni sud BiH je u ovome trenutku razapet je između zaštite ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i političkih želja Zagreba, što samo po sebi govori u kakvom se delikatnom trenutku nalazi naša država. Mišljenja OHR-a i Venecijanske komisije od strane Ustavnog suda već su po Ljubićevoj apelaciji brutalno izignorisana u korist odluke po želji zvaničnog Zagreba. Ukoliko se to ponovi, i u slučaju apelacije Borjane Krišto, građani Bosne i Hercegovine moraju znati da se radi o veleizdaji”.

Nihad Čolpa, predsjednik GS-a

 

Komentari

komentara