Predstavnici Inicijative mladih GS i Odbora za pitanje mladih DF danas su odali počast građanima grada Sarajeva i žrtvama ustaškog režima


Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje kod Filozofskog fakulteta u Sarajevu, predstavnici Inicijative mladih Građanskog saveza (GS) i predstavnici Odbora za pitanje mladih Demokratske fronte danas su odali počast građanima grada Sarajeva i žrtvama ustaškog režima, svirepo ubijenim 1945. godine u noći sa 27. na 28. mart.

Pedesetpet građana Sarajeva te je noći ubijeno na najsuroviji način, vješanjem, samo zato što se nisu slagali sa ustaškim zločinačkim režimom koji je pod dirigentskom palicom ustaškog komandanta Maksa Luburića demonstrativno pobio desetine građana, ilegalaca i skojevaca, pripadnika antifašističkog pokreta.

Inicijativa mladih Građanskog saveza i Odbor za pitanja mladih Demokratske fronte neće pristajati na fašizam koji je od kraja Drugog svjetskog rata pa do danas, u ovome trenutku najprisutniji u našem društvu kroz politički rad desno orjentisanih partija SDA, HDZ-a i SNSD-a.

Naša dužnost, kao i dužnost svih partija koje se vode antifašističkom ideologijom je da zajedno ustanemo protiv svakog oblika fašizma koji nikada nije do kraja pobijeđen, a sve sa ciljem da nam se historija ne bi ponovila.

 

 

Komentari

komentara