Pravi Vučić je onaj koji poziva na ubijanje sto Muslimana za jednog Srbina


Građanski savez (GS) smatra sramnom odluku Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića da posthumno odlikuje Vitalija Čurkina, tadašnjeg ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama, zbog ruskog veta na rezoluciju o Srebrenici.

Građanski savez smatra da je negiranje genocida i pravosudno utvrđenih činjenica o genocidu i zločinima protiv čovječnosti za koje je Srbija odgovorna predstavlja najveću prijetnju miru i stabilnosti u regionu. Vučić i Srbija pod njegovim rukovodstvom ovim su pokazali da njihova vizija regiona nije vizija iz budućnosti, nego vizija iz krvave prošlosti kojoj je svoj doprinos dao i Vučić.

Dijalog, zajedničku budućnost i prosperitet nije moguće izgraditi na temelju poricanja i veličanja genocida i zločina protiv čovječnosti. Vučić je po ko zna koji put pokazao da njegovo pravo lice nije lice proevropskog reformatora, nego lice zapjenjenog radikala koji sa govornice Narodne skupštine Srbije poziva na ubijanje „sto Muslimana za jednog Srbina“. Na isti način na koji su nacistički okupatori to uradili u Kragujevcu 1941. godine.

Vučić je još jednom – i po ko zna koji put – pokazao da Srbija nije u stanju da uspostavi diskontinuitet u odnosu na ubilački režim Slobodana Miloševića i da je samo na tom osnovu u stanju graditi odnose sa državama u regionu.

Srbija je i pod Vučićevim rukovodstvom još uvijek Miloševićeva država, uvjerena u svoje pravo na regionalnu hegemoniju koju može ostvariti samo zločinačkim sredstvima. Tome u prilog govore i stavovi o razgraničenju sa Bosnom i Hercegovinom, ali i užurbano naoružavanje Srbije.

Bosna i Hercegovina je suverena država, jednaka državama u regionu. I sve dok zvanični Beograd i Zagreb to ne budu razumjeli, u cijelom regionu neće biti moguće graditi bolju budućnost. Beograd i Zagreb treba da odluče da li žele da žive ili da se biju sa nama. Mi smo nebrojeno mnogo puta u istoriji pokazali da želimo da živimo s njima, ali da isto tako znamo i da se bijemo. Do njih je.

Komentari

komentara