Postrojavanje dijela OSBiH u Banjoj Luci je nezakonito


Građanski savez (GS) najoštrije osuđuje protivzakonito postrojavanje pripadnika Trećeg puka Oružanih snaga povodom obilježavanja neustavnog praznika entiteta RS.

GS smatra da je postrojavanje rezultat narušavanja lanca komandovanja u kojem su učestvovali Mladen Ivanić i Marina Pendeš, koja je neovlašteno preuzela ovlasti dijela vrhovne komande naših Oružanih snaga. Kao rezultat toga, stvorena je situacija u kojoj je Mladen Ivanić zapovjednik Srbima u Oružanim snagama, što je u potpunosti u suprotnosti sa Zakonom o odbrani, te predstavlja otvoreno podrivanje odbrambene sposobnosti BiH.

Mladen Ivanić kao član Predsjedništva BiH ima pravo na Počasnu jedinicu, orkestar i Zastavnu grupu, ali vojnici postrojeni danas u Banjoj Luci su pripadnici Šeste pješadijske brigade, odnosno članovi Trećeg puka OSBiH. Po zakonu, svaku upotrebu Oružanih snaga mora odobriti Predsjedništvo BiH, a to se u ovom slučaju očito nije dogodilo.

Marina Pendeš nije imala pravo narediti Radovanu Iliću, zapovjedniku Šeste pješadijske brigade da pošalje vojnike iz kasarne bez odobrenja Predsjedništva.

GS smatra da je atmosfera u kojoj se ovakva odluka može donijeti bez pristanka člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka rezultat kapitulantskog ponašanja prije svega Bakira Izetbegovića. Ovim putem ga pozivamo da prestane tražiti i obračunavati se sa neprijateljima u Sarajevu, te da stane u zaštitu zakonitosti i lanca komandovanja tako što će podnijeti krivićne prijave protiv Ivanića i Pendeš. Naime, Ivanić i Pendeš su izveli dio OSBIH iz kasarne u Banjoj Luci bez Izetbegovičevog službenog pristanka i ukoliko ne uradi sve da oni snose konsekvence to će značiti da je on prešutno pristao na uvođenje etničkog lanca komandovanja u OSBiH.

Komentari

komentara