Ponovo hoće da “podebljaju Pereciju”


Građanski savez (GS) oštro osuđuje nastavak blatantnog i otvorenog miješanja zvaničnog Zagreba u unutrašnja pitanja države Bosne i Hercegovine. Nakon predsjednika Sabora, Bože Petrova, stranačka posjeta Milijana Brkića, zamjenika predsjednika HDZ-a Hrvatske Opštini Stolac predstavlja čin demonstracije sile sa ciljem da na isti način kao i 1993. zastraši domaće nehrvatsko stanovništvo. Tamo gdje je u ljeto 1993. stao Slobodan Praljak sada nastavlja Brkić.

Mi u GS-u smatramo da je nivo medijsko-političke agresije Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini posljednji put bio ovakav kada je Mate Boban podnosio Franji Tuđmanu izvještaj o tome da je HVO srušio Stari most. Politika tolerisanja i huškanja ustaštva s ljudskim licem, koju vodi Vlada Andreja Plenkovića nije održiva i doživjet će sudbinu kakvu su doživjela i nastojanja Tuđmana i Gojka Šuška da „podebljaju Pereciju“.

Prijetnje člana Sabora Republike Hrvatske i jednog od šefova takozvanog HNS-a, Bože Ljubića i drugih predstavnika ove parapolitičke organizacije novom „hrvatskom samoupravom“ nisu ništa drugo nego poziv na nasilno rušenje ustavno-pravnog poretka. GS stoga poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH da poduzme zakonom predviđene mjere protiv onih koji prizivaju i poduzimaju konkretne mjere u tom pravcu.

Odbijanje rukovodstava dva HDZ-a da osudi opetovano i sramno skrnavljenje Partizanskog groblja ne ostavlja mnogo sumnje u to ko su inspiratori i nalogodavci fašističkog orgijanja u Mostaru. Nažalost, na teritoriji BiH, zahvaljujući ili šutnji ili saučesništvu HDZ-ovih koalicionih partnera SDA i SBB, nastaje nova tzv. HZHB, koja je danas jedino mjesto u Evropi u kojoj se pripadnici nacističkih i kolaboracionističkih formacija iz Drugog svjetskog rata mogu legalno organizovati u „nevladine udruge“.

GS smatra da ideološki rat koji HDZ i takozvani HNS vode protiv antifašizma nije ništa drugo nego nastavak borbe za vrijednosti NDH i Herceg-Bosne drugim sredstvima. Zastrašujuće je da u tome imaju otvorenu podršku Vlade RH, zemlje članice Evropske unije, dok ostale, uticajnije članice Unije i njihovi predstavnici u BiH u najboljem slučaju šute.

GS poziva ovim putem OSCE, te ambasade Velike Britanije i Njemačke da ulože barem dio napora da suzbiju povampireno alt-right neo-ustaštvo koje ulažu u sprječavanje podnošenja zahtjeva za reviziju presude u sporu BiH protiv Srbije.

Podrška ili prešućivanje nastojanja na podjarmljivanju matematičke većine građana BiH doprinosi samo rastu i eskalaciji tenzija. Imajući u vidu prethodno iskustvo sa „samoupravom“, teško je i zamisliti kako bi i ko bi bio u stanju da zaustavi nasilje kada jednom do njega dođe, kao i posljedice po mir, stabilnost i prosperitet cijelog regiona, uključujuči i samu RH koja zavisi od turizma.

Komentari

komentara