Ponavljamo poziv Tužiteljstvu BiH da se očituje o Čovićevom kriminalu


Građanski savez (GS) smatra da šovinističke i islamofobne izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović poprimaju dimenzije kampanje usmjerene na stigmatiziranje svih muslimana u Bosni i Hercegovini i proglašavanje cijelog jednog naroda teroristima. Njene izjave su utoliko opasnije jer se sve događa u periodu kada se nacizam povampirio u Hrvatskoj, kada HDZ čini sve da relativizira ustaške zločine u Drugom svjetskom ratu, a HDZ BiH kao dio političke platforme zagovara getoiziranje većine građana BiH.

Neofašistička politička platforma HDZ-ova postala je jasna jučer, kada su poslanici te dvije stranke napustili Parlament FBiH iz protesta što je taj dom usvojio neobavezujući dokument koji poziva na prekid daljnjih podjela naše zemlje.

Nema sumnje da oba HDZ-a, uz podršku strateškog partnera iz SNSD-a, žele nehadezeovsku većinu građana BiH i ovog entiteta vidjeti u položaju robovske radne snage. Parazitiranje je, naime, suštinski dio hadezeovske političke filozofije. Na svu sreću, sami su diskreditovali jedinog političara iz Sarajeva koji im je to bio spreman dati u zamjenu za prosperitetno vladanje četvrtinom Bosne, Bakira Izetbegovića.

Mi u GS-u smatramo da u smislu ciljeva postoji istorijska, politička i moralna vertikala NDH – Herceg-Bosna – HDZ i da tu vertikalu vidimo na djelu od ploče u Jasenovcu do HDZ-ove podrške šestorci osuđenoj za zločine protiv čovječnosti pred Haškim tribunalom. Mi u GS-u se ni Draganu Čoviću ni njegovim medijskim jurišnim psima nećemo sklanjati s puta.

Stoga još jednom pozivamo Tužiteljstvo BiH da objavi na osnovu kojih dokaza je donijelo odluku da ne otvori istragu protiv Dragana Čovića nakon što je bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje izjavio istražiteljima da su zajedno učestvovali u milionskom kriminalu? Čović je član Predsjedništva BiH i za njega treba da važe viši standardi, te državno tužiteljstvo duguje odgovor na pitanje zašto nije predmet krivičnog gonjenja zbog navoda o kriminalu prilikom kupovine zgrade UIO u Mostaru?

Grabar-Kitarović dobrosusjedski savjetujemo da se drži Hrvatske i da krene od Agrokora, umjesto što priziva nasilje u Bosni i Hercegovini. Još jednom pozivamo i nju i ministra vanjskih poslova Hrvatske Davora Ivu Stiera da se građanima i ljevičarima Sarajeva pridruže 28. marta, kada ćemo obilježiti masovno smaknuće 55 partizanskih ilegalaca, zadnji veliki nacistički i ustaški zločin u Sarajevu. Barem bi Stier trebao doći iz razloga porodične istorije.

Komentari

komentara