Politika Denisa Zvizdića vodi državu u nestanak


Građanski savez (GS) smatra da politika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića dosad za posljedicu jedino ima da će Bosna i Hercegovina u njegovom mandatu postati unija entiteta i kantona. Iza paravana „evropskih integracija“ Zvizdić dosljedno rasprodaje državne ovlasti, bacajući narodu prašinu u oči da je to rješenje za sve probleme Bosne i Hercegovine, dok je jedina posljedica stalno i trajno rastakanje državnih nadležnosti i institucija.

Zvizdićev izgovor da se mora prihvatiti stanje na terenu je kukavički i nedržavnički. SDA već dvadeset i pet godina državotvornom politikom smatra pristajanje na stanje na terenu koje su kreirali srpski i hrvatski projekat u BiH, nekad nasilnim, a u posljednje vrijeme političkim, diplomatskim, lobističkim i medijskim sredstvima.

U prave domete Zvizdićevog pristajanja na stanje na terenu se nedavno mogao uvjeriti i član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović u posjeti centrali evropskih narodnjaka u Briselu. Za percepciju BiH u Briselu – takvu da se Dragan Čović osjeća dovoljno ohrabrenim da govori o Bosni i Hercegovini kao potencijalnom ISILU – odgovoran je isključivo Denis Zvizdić. Zvizdić ne razumije kako su se i koliko promijenile međunarodne okolnosti, ne radi ništa na tome da se informiše i živi u paralelnoj stvarnosti u kojoj u EU nema Fidesza i Jobbika, HDZ, AfD-a, FPO-a. Evropske integracije ne mogu biti zamjena za izgradnju države.

Građanski savez ovim putem traži od Zvizdića da odgovori pred javnošću ove zemlje: da li je sastavni dio tzv. Upitnika EU i popis koji je obavio Zavod za statistiku entiteta RS? Da li je sastavni dio upitnika i tzv. Rezolucija o vojnoj neutralnosti koju je usvojila većina Milorada Dodika na sjednici na kojoj čak ni Savez za promjene nije prisustvovao? I da li je sastavni dio Upitnika i informacija da se u RS-u govori „jezik bošnjačkog naroda“? I ako je to uradio sa instrukcijama SDA, koji je stranački organ donio odluku da preuzme prerogative države?

GS poziva Zvizdića još jednom da prestane sa rasprodajom države: Bosna i Hercegovina ne može biti ni žrtva ni talac njegovih ambicija da uđe u Predsjedništvo BiH, odnosno ambicija da postane stranački lider. Nisu članovi, glasači i zvaničnici SDA vlasnici ove države, ona je ipak vlasništvo malo većeg broja ljudi. I kako državu nije zadužio u stranci, stoga Zvizdić nema pravo da se prema njoj ophodi kao prema stranačkoj imovini.

Komentari

komentara