Početak ujedinjenja građanskih snaga u BiH


Građanski savez (GS) ovim putem obavještava javnost da je započet proces ukrupnjavanja građanskih političkih snaga u Bosni i Hercegovini. Naime, u proteklom periodu smo dogovorili da će GS i LDS postati jedan politički subjekat na kongresu koji će biti održan u septembru ove godine. Sve detalje budućeg djelovanja ćemo javnosti predstaviti na pres konferenciji koja će biti održana iduće sedmice. Nakon što se proces pravno završi bićemo jedna od dvije politička stranke sa antifašističkim predznakom sa načelničkom pozicijom i vijećnicima u većini kantona i oba entiteta.

Naši zajednički principi djelovanja su antifašizam, građanska država, liberalna demokratija kao najbolji oblik uređenja društva, smanjenje nameta privredi i radikalno smanjenje administracije, reforma načina finansiranja političkih partija i obračun sa tzv. budžetskim patriotima na svim stranama. GS će nakon završetka spajanja sa LDS biti dio porodice europskih stranaka demokratske i liberalne orijentacije u ALDE grupaciji (Alijansa liberala i demokrata Europe). Nastavit ćemo blisku saradnju sa LDP-om Čedomira Jovanovića i svim ostalim relevantnim demokratskim snagama u regionu koje se zalažu za euroatlantske integracije svih zemalja bivše Jugoslavije.

GS pozdravlja sve razgovore o ukrupnjavanju antinacionalističkih snaga do sada i nastavlja razgovore sa svim ostalim relevantnim političkim, nevladinim i akademskim aktivistima oko modaliteta zajedničkog nastupa na izborima 2018. koji su najvažniji od kraja rata do danas.

Komentari

komentara