Otvoreno pismo premijeru Nenadiću


PREDMET: Babin Dol – Bjelašnica

 

Poštovani gospodine Nenadić,

Obraćamo Vam se kao premijeru Kantona Sarajevo ali i kao stanovniku kantona Sarajevo  jer za Vas vrijedi mišljenje da ste pošteni, vrijedni, odgovorni i sposobni! Sada evo obnašate i funkciju koja Vam omogućava da povučete konkretne poteze za dobrobit zajednice.

Godinama svi pratimo aktivnosti općine Trnovo na Babinom Dolu Bjelašnica i pitamo se kada će stati?! Još nismo sreli niti jednog stanovnika grada Sarajeva koji se ne zgražava nad aktivnostima općine Trnovo! Naime, na pomenutoj lokaciji je niklo naselje koje je unakazilo jedan prelijepi zimski centar koji više liči na neko gradsko naselje nego na planinski olimpijski centar.

Do sada je općina Trnovo bez dozvole uništila preko 400 hektara šume i šumskog zemljišta. Svojevoljno je ušla u zakonom zaštićenu prašumu u kojoj  nikada niko nije otkinuo ni grančicu dok njihovi bageri i motorne pile nisu kročile. Vama za informaciju, ova prašuma je bila zaštićena  i dok su se gradili objekti za održavanje XIV Zimskih olimpijskih igara od 1981. do 1984. godine.

Na samom Babinom Dolu, općina Trnovo je lažirala šume u katastru  kao da su livade, a potom  ih je pretvorila u građevinsko zemljište! Kompletno zemljište u Babinom Dolu je uzurpirano, iako je ono bilo vlasništvo firme ZOI'84 – Olimpijski centar Sarajevo i Šuma Sarajevo, a samim time sukladno Ustavu, te Zakonu o imovini Kantona Sarajevo član 6, vlasništvo i Kantona Sarajevo. To zemljište je OK ZOI'84 otkupio od privatnih lica o čemu postoji dokumentacija u firmi ZOI'84, te Vas molim da Vi i relevantne institucije koje prestavljate,  istu uzmete na uvid.

Jedan od rezultata ovakvog nesavjenosg i nezakonitog ponašanja je uništenje dječjijeg snježnnog parka u dolini Ujedinjenih naroda u koji su Vlada Kantona Sarajevo i ZOI'84 uložili značajna sredstva poreskih obveznika tj.građana.

Znamo da je Ekološka udruga BeEco, tražila od općine Trnovo da  dostave dokaz da su dobili okolišnu i vodnu dozvolu potrebnu za dobivanje građevinske dozvole, odnosno da dostave urbanističke i građevne dozvole za objekte koji su tada bili u gradnji. Iako je upit dostavljen poštom u pisanom obliku  oni se nikada  nisu očitovali te su ostali uskraćeni za odgovor na koji se ima zakonsko pravo! Podsjećamo Vas da je CIN u julu 2000.godine pisao o bespravnoj sječi šume na Bjelašnici, a u režijii općine Trnovo!

https://ba.voanews.com/a/cin-2020-sjeca-sume-bjelasnica/5514547.html

https://www.cin.ba/krcma-sume-na-vratima-olimpijskog-centra/

 

Dalje, veliko je pitanje da li infrastruktura, koja je napravljena na Babinom Dolu, može da servisira odvoz fekalija do konačne tačke? BeEco je prije 12 godina prijavio ekološku katastrofu na potezu Babin Do – Veliko Polje gdje su  otkrili kako se danima izlijevaju potoci fekalija! Napominjemo da su cijela Bjelašnica i Igman vodozaštitne zone i nije teško pretpostaviti da su završile u podzemnom jezeru Bačeva!  Kada je  ustanovljeno gore navedeno, odmah je alarmiran Kanton, općine Trnovo i Hadžići kao i svi medije! Do dan danas nije riješeno pitanje izlijevanja oborinskih voda koje se skupljaju sa prometnica novoizgrađenog naselja u Babinom Dolu, koje se mimo separatora izlijevaju direktno u šumu na ulazu u Babin Do, čime ugrožavaju zdravlje građana preko vode za piće.

Poseban problem ovakvom „urbanizacijom“ i sječom šuma dovodi do velikih ekoloških problema na skijalištu u Babinom Dolu. Naime, velika koncentracija toplotnih izvora stvara „toplotnu zavjesu“ što uzrokuje da se snijeg prije pada na tlo  pretvara u kišu. Već sad imamo situaciju da se snježni pokrivač podigao ne veću nadmorsku visinu od Babinog Dola, što je vidljivo da snijega ima na Malom i Velikom Polju Igman gdje je manja urbanzacija do sada, a u Babinom Dolu ga nema = mikro klima se promijenjena!

Konstatujemo da ovakvom sječom šuma i neekološkom urbanizacijom, sigurnim koracima idemo u pravcu uništenja najvećeg blaga Kantona Sarajevo, a to je potpuna kontaminacija vode za piće!

Kako biste što bolje razumjeli problematiku o kojoj govorimo, slijedi  jedna kratka računice:
Znamo da u gradu živi cca 500.000 prijavljenih i neprijavljenih stanovnika Sarajeva, koji se snabdjevaju s vodom iz Sarajevskog Polja! U prosjeku,  svaki stanovnik  troši 3 litre vode dnevno za piće i kuhanje! Jednostavnom računicom dolazimo do zaključka da je to  500 miliona litara vode godišnje! Ako nam voda postane tehnološka tj.neupotrbljiva za piće, stanovnici Kantona Sarajevo će trošiti milijardu KM godišnje za uvoz vode. Koja investicija je vrijednija od toga?

Ono što nas posebno brine jeste to što nadležni u kantonu Sarajevo zatvaraju oči na ovako divljanje na Bjelašnici! Zašto? Podsjećamo Vas da je sukladno Ustavu Kantona Sarajevo, te Zakona o imovini Kantona Sarajevo (član 6) vlasnik kompletne imovine firmi ZOI'84 i „Sarajevošuma“, te samim tim je Vlada Kantona kao i Skupština kantona sa svojim nadležnim ministarstvima i službama dužna štiti ovu imovinu, a ne dozvoliti nekom lokalnom šerifu da ju uništava zbog njemu poznatih  interesa.

Gospodine Nenadiću, pitanje se nameće samo po sebi: Kada će kanton Sarajevo zaustaviti ovu kataklizmu u režiji općine Trnova? Koji je interes građana Sarajeva da se uništava Olimpijska ljepotica, da se sumanuto i neplanski grade zgrade pod sumnjivim okolnostima?

Ljubazno Vas molim za konkretan odgovor o tome šta planirate učiniti da se gore navedeni problem riješi u što skorijem roku jer kao što možete da zaključite iz svega što smo iznijeli u ovom dopisu, vremena za čekanje nema.

S poštovanjem,

Eco sekcija
GRAĐANSKI SAVEZ

 

Komentari

komentara