Osuđujemo rasističke izjave Sebastiana Kurza


Građanski savez (GS) želi ovim putem da izrazi šok šutnjom Bakira Izetbegovića i SDA na rasističke i neonacističke komentare Sebastiana Kurza, ministra vanjskih poslova Austrije. Pošto za razliku od Bakira Izetbegovića niko iz Građanskog saveza nema ni javnih ni tajnih računa u Beču, te nemamo razloga da strahujemo, GS će odgovoriti.

Prije svega, ni Kurz ni bilo ko drugi neće odlučivati o tome kako će se odjevati građani Bosne i Hercegovine.

Drugo, sjedište selefizma u Evropi nije Sarajevo, nego Beč.

Treće, nije moguće da su Arapi koji jedu Mozart kugle turisti, a oni koji jedu ćevape – teroristi.

Kurzove rasističke i neonacističke izjave pokazuju ono što Građanski savez govori mjesecima: da evropske vrijednosti prestaju tamo gdje počinje muslimanska većina i da se pod plaštom EU integracija trenutno vodi politika getoizacije muslimanske većine u Bosni i Hercegovini. Istorijsko nasljeđe Austrije u BiH je krvavo, kolonijalno i eksploatatorsko i očito je da Kurz želi nastaviti tim putem.

GS ovim putem podsjeća Sebastiana Kurza da ovo nije 1878., da ovo nije ni ta Evropa ni taj svijet i da svoje rasističke i neonacističke komplekse ostavi po strani kada govori o našoj zemlji. Za razliku od Austrije, u kojoj je milion ljudi dočekalo Adolfa Hitlera 1938. godine, bosanskohercegovački muslimani nisu otvorenih ruku dočekivali ni Bagdadija ni bin Ladena.

Za razliku od Austrije, BiH je i 1914. i 1941. bila na pravoj strani istorije. Danas je godišnjica početka Staljingradske bitke: mi znamo gdje su bili naši djedovi. Smije li Kurz reći gdje je bio njegov djed 1942.?

 

Komentari

komentara