Osuđujemo Čovićevu ratnohuškačku izjavu


Građanski savez (GS) najoštrije osuđuje jučerašnju ratnohuškačku izjavu predsjednika HDZ-a BiH, Dragana Čovića, o “hrvatskim teritorijama” u BiH izrečenu tokom posjete Stocu. Čovićeva politika je nastavak rata drugim sredstvima i ne predstavlja ništa drugo do otvoreno stavljanje HDZ-a BiH u funkciju ispunjenja ratnih ciljeva zločinačke tvorevine tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne.

GS daje punu podršku aktivistima okupljenim oko Inicijative za Stolac. Javnost želimo podsjetiti da smo jedna od dvije stranke potpisnice kandidatske liste Inicijative za Stolac na kojoj su i kandidati GS-a.

Današnja najavljena posjeta Stocu dijela rukovodstva susjedne Republike Hrvatske predstavlja neprihvatljivo miješanje u izborni proces suverene države BiH. U tom smislu, tražimo od relevantnih organa da spriječe ulazak u BiH predstavnika Republike Hrvatske s obzirom na osjetljivost situacije u Stocu. Delegacije Republike Hrvatske bi umjesto da se miješaju u izbor odabira lokalnih zvaničnika u BiH trebalo da posjete mjesta stradanja građana nehrvatske nacionalnosti, npr. koncentracioni logor Dretelj, u kojima je Republika Hrvatska direktno učestvovala tokom agresije koju je izvršila na BiH zajedno sa Miloševićevom Srbijom.

Također, GS poziva zvaničnike iz SDA i SBB, pa i SDS-a, koji dijele vlast sa HDZ BiH da iskoriste sve raspoložive mehanizme državne vlasti da zaštite izborni proces u Stocu od nasrtaja tuđmanizma iz susjedstva. Političke i druge posljedice posjete zvaničnika Republike Hrvatske Stocu treba da snose oni koji u strukturama BiH vlasti eventualno budu dozvolili da se ona održi.

Komentari

komentara