Građanski savez pokreće kampanju skidanja stranaka s budžeta


Donesena je odluka da Građanski savez u narednom periodu pokrene javnu kampanju za izmjenu Zakona o finansiranju političkih stranaka s ciljem da se ukine finansiranje stranaka iz budžeta.

Oslobođenje

Cilj ove kampanje je da se pod hitno prekine bespotrebno usmjeravanje i potrošnja budžetskih sredstava u korist finansiranja izabranih političkih partija a na uštrb običnih građana BiH.

Također, Predsjedništvo GS-a još jednom je oštro osudilo pokrivanje ploča na ulazu u Vijećnicu. GS ponavlja svoj zahtjev da se koalicija SDA-SDP u Gradu Sarajevu očituje o tome nečasnom aktu, te da preuzme odgovornost za postupanje gradonačelnika Ive Komšića i njegove dvojice zamjenika Abdulaha Skake i Ranka Čovića.

U svjetlu objavljivanja novih dokaza o ustaškoj prošlosti ministra kulture u Vladi Hrvatske Zlatka Hasanbegovića, predsjedništvo GS-a je sa žaljenjem konstatovalo da je Sarajevo jedina evropska prijestonica u kojoj je bio dobrodošao i gdje ga je dočekao zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović. Činjenica da je primljen na visokom nivou govori o tome gdje je mjesto antifašizmu u SDA, a jednako zabrinjava gromoglasna šutnja tzv. “stranaka opozicije”.

Predsjedništvo GS-a također je sa žaljenjem konstatovalo nesposobnost rukovodstava SDP-a i DF-a da se dogovore oko zajedničkog nastupa lijevih stranaka na predstojećim lokalnim izborima. Odgovornost za rezultat gradjanskih i lijevih stranaka na izborima stoga će snositi upravo oni koji su sebi dali pravo da u ovakvom trenutku vode lične ratove, umjesto da se fokusiraju na traženje najmanjeg zajedničkog sadržitelja, pogotovo u opštinama u kojima sada imaju načelnike.

Tokom sjednice zaključeno da odluka Senata UNSA o izjednačavanju master diploma stečenih prema bolonjskom sistemu obrazovanja sa dodiplomskim studijama predstavlja diskriminaciju i nipodaštavanje akademskih postignuća građana koji su već završili postdiplomske studije kao uslov za upis na doktorske studije. Na taj način je poslata poruka cijeloj generaciji postdiplomaca da se njihov dodatni rad poništava, obezvrijeđuje i ne isplati, što predstavlja jedinstven primjer sopstvene degradacije krovne akademske institucije pod okriljem ministra Elvira Kazazovića i SDA, saopćeno je iz GS-a.

Direktan link na članak.

Komentari

komentara