Opozicija napustila sjednicu Općinskog vijeća Centar: Većina ne vjeruje sama sebi, prekršili procedure da bi zaštitili svoje interese!


U srijedu, 16. novembra 2016. godine održana je prva, konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Centar u novoizabranom sazivu. U skladu sa odredbama Statuta Općine i Poslovnika o radu Općinskog vijeća sjednicu je sazvao i vodio dosadašnji predsjedavajući Vijeća, a sada novoizabrani načelnik sarajevske Općine dr. Nedžad Ajnadžić. Ovoj sjednici su prisustvovali i predstavnici Centralne izborne komisije BiH i Općinske izborne komisije Centar.

Nakon intoniranja državne himne i odavanja počasti poginulim braniteljima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Općinsko vijeće je donijelo odluku o verifikaciji mandata novoizabranih vijećnika. Prije polaganja svečane izjave vijećnicima su uručena uvjerenja CIK-a o dodjeli mandata vijećnika u Općinskom vijeću Centar.

Međutim, vijećnici i vijećnice Naše stranke, Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte, Građanskog saveza i Stranke penzionera-umirovljenika napustili su sjednicu Općinskog vijeća Centar nakon što su više puta upozorili na povredu Statuta i Poslovnika. Oni upozoravaju da se iz današnje sjednice jasno vidi kakvu će politiku voditi blok SDA-SBB u naredne četiri godine u ovoj sarajevskoj općini.

“Očigledno da uspostavljena većina, formirana zahvaljujući nesigurnoj većini, želi započeti svoj rad u Općinskom vijeću Centar kršeći procedure i djelujući netransparentno. Danas su to pokušali uraditi i na osnovnim pitanjima poput dogovora oko formiranja Komisije za imenovanja. Naime, za Komisiju je trebalo biti održano tajno glasanje u skladu sa Statutom, ali su pripadnici bloka predvođenog SDA-SBB tražili praktično javno glasanje, prvenstveno kako bi kontrolisali svoju većinu, u koju izgleda ni oni nisu sigurni. Većina ne vjeruje sama sebi, prekršili su procedure kako bi obezbijedili svoje interese i dogovore koje su napravili”, složni su u građanskom bloku.

Građanski blok u Centru koji okuplja Našu stranku, SDP, DF, GS i SPU, poručuje da neće dopustiti donošenje odluka protivnih Statutu te će zajednički djelovati protiv interesima vezane vladajuće većine u novom sazivu Općinskog vijeća Centar.

 

Komentari

komentara