“Održana konferencija “Budućnost obrta u FBiH”


Jučer je u organizaciji Liberalnog foruma održana odlična konferencija “Budućnost obrta u FBiH” na kojoj je jedan od panelista bio Nihad Čolpa GS. Na konferenciji se razgovaralo o nedavno usvojenom Prijedlogu zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i zakonskoj legislativi koja treba omogućiti bolji položaj obrtnika.

U narednom periodu za zastupnike Građanskog saveza će biti prioritetna pitanja :

1. Kupoprodaja obrta – Ljudima bez ikakvog razloga onemogućava da zarade od prodaje nečega što ima realnu tržišnu vrijednost – brend. A obrti su biznisi, oni, kao što smo mogli vidjeti iz današnjeg prvog izlaganja, mogu izgraditi prepoznatljiv, respektabilan i povjerljiv brend. Mora se omogućiti obrtnicima da, ukoliko žele, zarade i od prodaje brenda. Nije to samo omogućiti mladoj osobi da proda brend i počne drugi biznis. Mi tu govorimo i o ljudima koji su cijelu karijeru uložili u svoj obrt, napravili nešto značajno i sada imaju priliku da taj biznis prodaju i uživaju u penziji od tog novca. A zakon im to onemogućava i to je apsolutni prioritet.

2. Bolovanje – Svako može da se razboli i da bude spriječen da radi. To je u slučaju obrtnika koji su često samozaposlenici i jedini zaposlenici vrlo osjetljiva stvar, jer u slučaju bolesti nemaju mogućnost otvoriti radnju, što ih izlaže bespotrebnom riziku ako se bolest poklopi sa inspekcijskom kontrolom. Tu imamo i popratne stvari koje se tiču novca, odnosno plaćanja poreza za period bolovanja, tako da je to pitanje također, da bi se olakšalo obrtnicima i rasteretilo ih od plaćanja davanja koje nisu dužni platiti izuzetno važno.

3. Plaćanje doprinosa, odnosno definisanje osnovice za plaćanje doprinosa je vrlo važno pitanje. Smatram da je trenutni sistem nerealan i da opterećuje obrtnike, bez razmišljanja da li obrtnici mogu platiti ta davanja. Nekada je jeftinije otvoriti “doo” i plaćati doprinose za preduzeće sa milionskom godišnjom dobiti, nego li plaćati doprinose za jednu osobu u obrtu. Tu ću također tražiti ekspertizu Komore i Liberalnog foruma.

Komentari

komentara