Odgovornost za bezbjednost građana Sarajeva je na SDA


Građanski savez izdao je saopćenje za javnost u kojem ponavlja zahtjev za smjenu Vahida Ćosića, komesara policije u Kantonu Sarajevo nakon gnusnog ubistva Selme Agić i Edite Malkoč, prenosi Oslobođenje.

Činjenica da je osumnjičeni za njihovo ubistvo uspio da napusti Bosnu i Hercegovinu ne ostavlja nikakve sumnje u kriminalni nemar rukovodstva MUP-a Kantona Sarajevo u najboljem slučaju. Mi u GS-u smatramo da daljnji ostanak Vahida Ćosića na mjestu komesara policije u Kantonu Sarajevo predstavlja prst u oko svim poštenim građanima koji se pridržavaju i poštuju zakone Bosne i Hercegovine. Ubistvo dvije djevojke predstavlja samo tragičnu kulminaciju stalnog pogoršavanja sigurnosne situacije u Gradu i Kantonu Sarajevo. Stoga pozivamo Vladu Kantona Sarajevo i kantonalnog premijera Elmedina Konakovića da najhitnije poduzmu sve korake potrebne za njegovu smjenu, navodi se u saopćenju GS-a.

GS želi još jednom pozvati stranke vladajuće većine da prestanu sa politikanstvom i da sazovu hitnu sjednicu Skupštine Kantona na kojoj će, na zakonom predviđen način, pokrenuti smjenu policijskog komesara Vahida Ćosića.

Mi u GS-u smatramo da nečinjenje Vlade i Skupštine, u ovom slučaju, predstavljaju saučesništvo. Konaković i vladajuća većina u Kantonu treba da jasno i nedvosmisleno pokažu da li su na strani nevinih žrtava ili ubice. Napominjemo javnost da je Vahid Ćosić politički postavljen, kao što se vidi iz sastava i starog i novog Nezavisnog policijskog odbora koji je imenovan danas. Stoga je politička odgovornost za bezbjednost građana Kantona Sarajevo bez ikakve sumnje na SDA koja ga je i imenovala, navedeno je u saopćenju za javnost GS-a.

Direktan link na članak.

Komentari

komentara