Novi politički bankrot SDA i novo kockanje sa budućnošću BiH


Građanski savez želi javnost ovim putem obavijestiti o sljedećem:

Ništa kao neaktivacija MAP-a ne pokazuje politički bankrot dvojca Denis Zvizdić – Bakir Izetbegović, koji su na najboljem putu da steknu posebno mjesto na dugoj listi neuspješnih predsjednika i premijera iz redova SDA.

Podsjećamo javnost da je ključni uslov za formiranje većine na državnom nivou bio knjiženje 63 lokacije prespektivne vojne imovine i ispunjavanje uslova za aktiviranje Plana za članstvo u NATO za Bosnu i Hercegovinu. Posljednja lokacija je uknjižena u decembru prošle godine, a Vijeće ministara je kao izvršni organ državne vlasti o uslovima za aktivaciju MAP-a raspravljalo samo jednom u protekle dvije godine.

GS ovim putem osuđuje perfidnu igru tzv. Saveza  za promjene sa najvažnijim  sigurnosnim pitanjem za Bosnu i Hercegovinu – integracijama u NATO savez. Upravo zahvaljujući njihovom potpisu na koalicioni sporazum na državnom nivou, vezanim za pristanak na uknjižavanje perspektivne vojne imovine, tzv. Savez za promjene  postao je dio te koalicije i tako izbjegao vjerovatnu političku propast. Geopolitička omča koja se steže oko vrata Bosne i Hercegovine ne dopušta vlastima da se po drugi put u nešto više od dvije decenije igraju sa sigurnošću ove zemlje, a time i životima svih njenih građana.

Politika trgovine vrapcem u ruci za goluba na grani doživjela je ovih dana još jedan fijasko kada je Bakir Izetbegović pristao na smanjenje Oružanih snaga BiH na zahtjev stranaka iz RS-a, a da BiH nije prethodno dobila MAP.

Na kraju, Građanski savez poziva sve građane naše zemlje da 11. jula 2016. godine, na dan 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica, ma gdje bili, budu dostojni, te pokažu poštovanje spram žrtava najvećeg evropskog zločina nakon Drugog svjetskog rata. Zločin počinjen u Srebrenici je zločin protiv svih nas gdje god bili.

Tekst saopštenja preuzmite ovdje.

Komentari

komentara