Nikad pod istu zastavu sa Izetbegovićem i SDA


Povodom poziva nestranačke platforme Odgovor na dogovor probosanskih stranaka o zajedničkom nastupu u bh. entitetu RS, Građanski savez (GS) želi ovim putem obavijestiti javnost da neće ni po koju cijenu biti dio bilo kojeg projekta, platforme ili nastupa u kojem učestvuje SDA. Mi u Građanskom savezu ne smatramo SDA državotvornom i probosanskom strankom i ne želimo saučestvovati u toj iluziji i obmani građana Bosne i Hercegovine. Da ne bude zabune, Građanski savez će podržati zajedničku listu na kojoj su sve ostale probosanske partije ne tražeći apsolutno ništa za sebe. Smatramo da je model koji je ustanovio Prvi mart dugoročno jedini održiv i jedini koji može makar zaustaviti galopirajući nestanak nesrba u entitetu RS za koji je odgovorna isključivo politika SDA.

Mi u GS-u ne želimo imati ništa sa onim zvaničnicima SDA koji su povratnicima podvaljivali bolesnu stoku, preciznije junice, da bi namjestili posao džepnom tajkunu njihovog stranačkog predsjednika, sve se vrijeme busajući u patriotska prsa. Ne želimo imati ništa sa onima koji su godinu dana bezočno lagali kompletnu javnost u vezi sa revizijom postupka protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, brutalno se i bezočno poigravajući sa najdubljim traumama Bošnjaka i ostalih žrtava agresije na našu zemlju. Ne postoje okolnosti koje nas mogu natjerati da stanemo pod istu zastavu sa Bakirom Izetbegovićem čija je posvemašnja nesposobnost i nezainteresovanost jedini razlog što su na lokalnim izborima u Srebrenici pobijedili i sada njome upravljaju negatori genocida iz stranke njegovog partnera Milorada Dodika.

Građanski savez će podržati zajedničku listu ostalih stranaka – osim SDA – za parlament entiteta RS i državni parlament, te smatramo da te stranke moraju imati kandidata za Predsjedništvo BiH iz RS, odnosno kandidata za predsjednika entiteta RS. Smatramo, naime, jednom u nizu SDA-ovih uvreda povratničkoj zajednici to što je za predsjednika RS istakla Ramiza Salkića, koji nikad poslije rata nije uistinu živio u RS-u. Njegova porodica živi u Tuzli, a djeca idu u školu u Tuzli dok on čini sve da zatvori i školu u Novoj Kasabi, jedinu u kojoj se uči po bosanskom planu i programu. Stoga bilo koji kandidat za predsjednika RS iz reda Bošnjaka ili Hrvata mora pokazati đačku knjižicu svoje djece ili na neki drugi način dokazati da živi u entitetu RS. Smatramo također da nema apsolutno nikakve razlike između Mladena Ivanića i Željke Cvijanović i probosanske stranke stoga nikad više ne trebaju dovoditi svoje birače u entitetu RS da biraju između dva zla.

Građanski savez stoga, uz puno poštovanje platformi Odgovor i cijeneći kako samu inicijativu tako i one koji stoje iza nje, želi pozvati da se svi fokusiramo na ono što je sada moguće: dvije liste, na jednoj SDA, na drugoj sve ostale stranke. Bilo kakvi pregovori o jednoj listi biće samo traćenje vremena kojeg povratnička zajednica u entitetu RS, kao ni cijela naša zemlja nemaju.

Komentari

komentara