Nihad Čolpa: Dom naroda je institucija za preglasavanje većine od strane manjine


Obaranje prijedloga o tehničkim izmjenama Izbornog zakona u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, jučer je još jednom u praksi pokazalo da u Bosni i Hercegovini vlada diktatura političke manjine nad demokratskom većinom smatra predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa.

“Zahvaljujući postojećem Domu naroda, koji ima ovakve velike ovlasti, SNSD i HDZ su uspjeli da svoju manjinsku političku volju nametnu demokratskoj većini. Iz ove dvije partije ponajčešće stižu glasovi i ocjene koje kažu da se oni u Bosni i Hercegovini protive preglasavanju. Upravo su delegati manjinskog HDZ-a i SNSD-a preglasali većinu. Dakle u Bosni i Hercegovini, što je potpuni apsurd i demokratski nonses, nije moguć demokratski proces pri čemu je svako većinsko odlučivanje ujedno i demokratsko odlučivanje, ali je zato itekako moguće, čemu smo jučer svjedočili da manjina preglasa većinu”, rekao je Čolpa.

▪ Broj građana koji podržavaju partije koje su za uvođenje skenera na glasačka mjesta, daleko je veći od broja građana koji to ne podržavaju. Ali šta to vrijedi, kada ovakav Dom naroda kakvog ga imamo, i na federalnom i na državnom nivou, za političku manjinu vrijedi više od toga. Na isti način na koji je moguće da kladionice predstavljaju vitalni nacionalni interes, moguće je da protivljenje uvođenju skenera na glasačka mjesta bude nacionalni interes za HDZ i SNSD, dodao je Čolpa.

Komentari

komentara