Neoustaško jednoumlje u Neumu je proglašavanje nove Herceg-Bosne


Građanski savez (GS) smatra da dolazak i učestvovanje predsjednice i ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović i Davora Ive Stiera na političkoj manifestaciji koju organizuje politička stranka u BiH predstavlja nasrtaj na njen suverenitet i integritet.

U isto vrijeme kada njene članice zabranjuju vođenje političkih kampanja na svojoj teritoriji, EU toleriše, tačnije ohrabruje ponašanje jedne svoje članice da to čini u Bosni i Hercegovini. Ovako otvoreno ispoljavanje teritorijalnih pretenzija je nečuveno i pokazuje da se iza paravana proevropske retorike kriju nastojanja na teritorijalnoj podijeli BiH.
Posebno zabrinjava činjenica da Hrvatska vodi ovako agresivnu politiku u trenutku kada tamošnje, ali i međunarodne organizacije za ljudska prava bilježe porast stope napada na srpsku manjinu, incidente ustaštva i neonacizma, te skoro zvanični početak revizije ishoda Drugog svjetskog rata.

Mi u GS-u smatramo da je politička manifestacija u Neumu čin ponovnog proglašavanja Herceg-Bosne i prisustvo hrvatske predsjednice znači da Dragan Čović ima podršku zvaničnog Zagreba za komadanje BiH, kao što je svojevremeno imao i Mate Boban od Franje Tuđmana.

Vrijednosti s kojima dolaze i koje zagovaraju Grabar-Kitarović i Stier nisu prihvatljive drugdje u Evropi, pa stoga neće biti prihvatljive ni u Bosni i Hercegovini. Mi nemamo dilema o tome ko je bio pobjednik u Drugom svjetskom ratu, kao što nemamo dilema ni o tome da Bosna i Hercegovina pripada njenim građanima prije svega.

Na koncu, GS želi ovim putem pozvati Kolindu Grabar Kitarović i Davora Ivu Stiera da nam se pridruže 28. marta, na obilježavanju godišnjice posljednjeg velikog ustaškog zločina u Sarajevu, kad je po naređenju Maksa Luburića povješano 55 partizanskih ilegalaca. Cijenimo da bi time jasno pokazali gdje stoje u podjeli na partizane i ustaše i odagnali sve dileme o tome da li je današnja Hrvatska nasljednik NDH.

Komentari

komentara