Nema temelja za istragu protiv Dodika i ostalih


Bajrović je raspisivanje referenduma o Danu RS-a, koji je održan 25. septembra, ocijenio kao napad na ustavni poredak BiH, piše Oslobođenje.

U kaznenom predmetu protiv Milorada Dodika i ostalih, zbog kaznenog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Tužiteljstvo BiH je donijelo naredbu o obustavi istrage protiv, između ostalih, Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala, Zdenke Gojković i Vojislava Gligića, jer postoje smetnje koje isključuju kazneno gonjenje.

U obrazloženju naredbe je navedeno da je Tužiteljstvo utvrdilo da su navedene osobe poslanici Narodne skupštine RS-a te da prema Ustavu RS-a i Zakonu o imunitetu RS-a ne mogu biti krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih nadležnosti.

Naime, predsjednik Građanskog saveza Reuf Bajrović je predao krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i svih članova Komisije za referendum o Danu RS-a zbog narušavanja ustavnog poretka BiH. Bajrović je tada naveo da je u Ustavu BiH jasno navedeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće za sve organe vlasti u BiH, uključujući i institucije Republike Srpske.

Direktan link na članak.

 

Komentari

komentara