Nema neprijatelja Bosne i Hercegovine s kojim Bakir Izetbegović nije vezao zastave


Građanski savez (GS) smatra sramnom šutnju SDA i Bakira Izetbegovića nakon što se njihov koalicioni i strateški partner Dragan Čović pridružio Miloradu Dodiku u otvorenom i institucionalnom negiranju genocida.

GS podsjeća da je prije i nakon izbora 2014. godine, SDA učinila sve da Čoviću i HDZ-u u ruke preda sve što im je potrebno da formiraju željenu treću izbornu jedinicu, odnosno entitet. Usprkos svim upozorenjima, Bakir Izetbegović je bezglavo srljao u zagrljaj s predsjednikom HDZ-a koji je poznat i po tome što je tokom rata, u svojstvu funkcionera Sokola koristio zarobljenike iz logora HVO-a za prisilni rad.

Izetbegovićeva snishodljivost prema Čoviću je išla tako daleko da je njemu, negatoru genocida, dopustio da govori u Potočarima, povodom dvadesete godišnjice genocida. U to vrijeme, kada se glasalo o sličnoj temi u državnom parlamentu, HDZ je bio suzdržan. Što u slučaju genocida znači negiranje.

Dalje, SDA i Izetbegović su odnose u Federaciji BiH vratili u 1998. godinu, kada su ovim entitetom prosperitetno upravljali Čović i Edhem Bičakčić, poništavajući sve napore učinjene u međuvremenu da se u sva državna preduzeća uvede multietnička uprava.

Čović je na Izetbegovićeve ustupke uzvratio tako što je u slučaju revizije presude Međunarodnog suda pravde u postupku BiH protiv Srbije, prilikom glasanja bio suzdržan, znajući da njegova suzdržanost znači isto što i glas protiv. Čak i nakon toga Izetbegović je bio spreman da napravi ustupke i pristane na formiranje druge izborne jedinice u Federaciji BiH.

Jedino sramnije od Čovićeve izjave da HDZ neće podržati izmjene Krivičnog zakona BiH koje uključuju i kaznu za negiranje genocida ako se s tim ne složi Milorad Dodik je kukavička šutnja SDA. Nije moguće dijeliti vlast sa negatorima genocida i biti njihov strateški partner i istovremeno biti patriota, odnosno držati svima lekcije o patriotizmu. Mjera SDA-ovog patriotizma nije samo vezivanje zastava sa negatorima genocida. Ponajbolja mjera patriotizma SDA je što pripadnici ARBiH praznih stomaka protestuju pred zgradom Vlade Federacije BiH, dok Fadil Novalić traži od svih nas da prestanemo vjerovati svojim očima i konačno počnemo vjerovati njima.

GS, kao i svi građani ove zemlje, vjeruje svojim očima i ono što vidimo je da nema tog neprijatelja naše zemlje s kojim SDA i Izetbegović nisu vezali zastave.

 

Komentari

komentara