Nedopustivo povećanje plata zaposlenih u institucijama na nivou FBiH


Građanski savez (GS) smatra da je nedopustivo povećanje plata administraciji, uključujući i izabrane dužnosnike i nosioce izvršnih funkcija u Federaciji BiH. Uzimajući u obzir da nisu provedene porezne reforme koje su trebale omogućiti povećanje plata radnika u privatnom sektoru, stava smo da ovim potezom predlagači demonstriraju svu svoju bezosjećajnost za ukupno stanje u zemlji.

Posebno je licemjerno da vlast u budžetima planira povećanje plata u administraciji, dok se u dokumentu koji se naziva Reformska agenda i u materijalima za sjednicu u obrazloženju budžeta na više mjesta poziva na smanjenje tekuće javne potrošnje, a predloži upravo suprotno.

Ovaj prijedlog je naročito drzak prema penzionerima, jer je vlast planirala povećati mizerne penzije za maksimalno 3,5%, a dijelu stranačkih kadrova plate za čak 8%.

Dok vladajuće političke elite u BiH radi očuvanja privilegija svoje društvene klijentele, nesposobnosti i nezainteresovanosti godinama odbijaju provesti neophodne fiskalne i porezne reforme u BiH kojima bi se olakšalo poslovanje, privlačenje stranih investicije i povećanje radničkih plata u realnom sektoru, za to vrijeme sami sebi dodatno povećavaju ionako previsoke i nezaslužene plate, demonstrirajući pritom potpunu bezobzirnost i behatost prema građanima na čijem radu žive.

Komentari

komentara