Ne može i Busuladžić i Valter, nacisti i partizani, ustaše i antifašisti


Građanski savez (GS) smatra da sadašnja vlast u Sarajevu, kako gradska tako i kantonalna, nema moralno i istorijsko pravo da obilježava Dan oslobođenja Sarajeva, 6. april 1945.

Postojeća većina u Skupštini Kantona, odnosno Vlada Kantona Sarajevo nije i ne može biti vjerodostojan predstavnik antifašističke tradicije našeg glavnog grada nakon što je školu imenovala po nacističkom kolaboracionisti i ustaškom sluganu Mustafi Busuladžiću.

Nije moguće danas se pretvarati da se slave partizani i narodno-oslobodilačka borba, a dan poslije nastaviti po starom SDA-ovskom običaju promovisanja kolaboracionizma koji je u ideološkim korijenima te stranke. Nije moguće slaviti i Busuladžića i Vladimira Perića Valtera. Nema pomirenja između ustaša i partizana iz 16. muslimanske brigade.

Mi antifašisti nikada nećemo dozvoliti da se izjednače oni koji su dali svoje živote za slobodu BiH i oni iz mladomuslimanskih krugova koji su likovali nad sudbinom sarajevskih Srba, Jevreja, Roma i komunista.

SDA koja danas baštini političku filozofiju Mladih muslimana treba da se suoči i odrekne njihovog flertovanja sa ustaštvom i nacizmom. Najbolji sinovi Bosne i Hercegovine tada nisu vodili vjerske debate u Morića hanu, nego se s puškom u ruci borili protiv ustaša koji su ubijali Srbe i Rome i četnika koji su u istočnoj Bosni, svega par sati od Sarajeva, ubijali Bošnjake.

Stoga, GS poziva Vladu Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo i sve koji čine vladajuću većinu da po hitnom postupku promijene ime osnovne škole u Dobroševićima i time skinu ljagu kolaboracionizma sa našeg časnog grada. Dalje, smatramo da prvi korak vladajuće većine u Sarajevu i Vlade Kantona u tom smjeru mora biti smjena rukovodstva javne, Kantonalne Televizije koja bezočno promoviše ustaštvo i reviziju Drugog svjetskog rata.

Ne mora ovaj narod još jednom i po ko zna koji put plaćati fakture i ideološke zablude očeva i djedova današnje vladajuće begovske elite. Platio ih je u Višegradu 1942. i u Srebrenici 1995. godine. Ako je i od SDA, dosta je.

Komentari

komentara