Na sastanku gradonačelnika Bihaća i federalnog premijera dominirale razvojne teme


Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostio je danas u Bihaću Fadila Novilića, premijera Vlade F BiH, resorne ministre Editu Đapo i Šemsudina Dedića, te kantonalnog premijera Huseina Rošića.

Oslobođenje

Posjeta Federalne vlade gradskoj upravi Bihaća došla je na početku nove kalendarske godine i uoči priprema gradske uprave Bihaća za novi budžet i projekte koji bi trebali obilježiti 2017. godinu kada je u pitanju grad Bihać.

Status aerodroma

Zahvalivši se premijeru Novaliću na dosadašnjoj podršci Vlade F BiH i izdvojenih preko sedam miliona KM za „Projekt odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda“ (KfW), gradonačelnik Fazlić ponovo je kandidirao taj projekt prema Federalnoj vladi u nastojanju da se osiguraju nedostajuća sredstva kako bi se sam projekat u zadanom roku priveo kraju.

“Premijeru Novaliću kandidirali smo nekoliko problema koji su za nas izuzetno značajni i odnose se na rješavanje problema lokalne zajednice. Tu posebno ističem turizam kao stratešku granu naslonjenu na Nacionalni park “Una” koji iziskuje hitno rješavanje putne komunikacije i vodovodne mreže. Također, za nas su bitni i projekti u oblasti putne komunikacije i dobio sam informacije do predstavnika vlade da će se u ovog godini realizirati izgradnja mosta u naselju Kostela, kružnog toka na Kamenici i magistralnog puta preko Srbljana prema Bosanskoj Krupi” – kazao je gradonačelnik Fazlić.

Osvrćući se na aktuelno pitanje vezano za status aerodroma “Bihać”, gradonačelnik Fazlić kazao je da je Grad Bihać izgubio dva miliona KM planiranih za prošlu godinu zbog neagilnosti prethodne administracije i činjenice da se nije uradio investicioni projekat i elaborat.

“Nećemo dozvoliti da i dva miliona KM planirana za ovu godinu izgubimo zbog nemara i neozbiljnosti i zajedno sa Vladom USK-a prikupiti ćemo sve potrebne informacije i dokumente te kandidirati ovaj projekat. Tek tad možemo očekivati inicijalni novac za početak izgradnje, jer taj novac možemo povući isključivo za investiranje i ne može se koristiti za administrativne troškove,” – naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Zadovoljstvo današnjom posjetom federalne delegacije gradu Bihaću, ali i spremnošću da se zajedničkim sredstvima poboljša život građana Bihaća, iskazao je nakon sastanka Fadil Novalić, federalni premijer, dodavši da je čelne ljude grada Bihaća upoznao sa projektima koji bi se na inicijativu lokalnih i kantonalnih vlasti trebali realizirati u narednom periodu.

Pitanje Zakona o koncesijama F BiH

“Nažalost prošle godine izgubili ste dva miliona KM zbog činjenice da niste dostavili projektnu dokumentaciju vezanu za aerodrom “Bihać”. Namjenski novac za ovaj projekt postoji i do lokalnih vlasti je da obezbijede potrebnu dokumentaciju i ja sam uvjeren da će to predstavnici grada Bihaća ovaj put uraditi“ – kazao je federalni premijer Fadil Novalić.

Na današnjem sastanku gradonačelnik Fazlić, između ostalog, pokrenuo je pitanje Zakona o koncesijama F BiH pomoću kojeg bi grad Bihać za hidrocentralu u Kostelima mogao ostvariti i do pola miliona KM godišnje. Iskazano i očekivanje gradske uprave Bihaća za ulaganja javnih preduzeća BH Telecom i Elektroprivreda BiH, čiji je vlasnik Vlada Federacije, na području Grada Bihaća, podvrda nastavku podrške razvoju poduzetničkih zona u Bihaću, a posebna pažnja data je izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda kojima bi lokalne zajednice ostvarile veća prava u raspodjeli prihoda sa Federalnog nivoa.

Direktan link na članak.

Komentari

komentara