“Krajnje je vrijeme da MUP FBiH uvede rezervni sastav”


Građanski savez (GS) osuđuje izjavu Larsa Vigemarka, specijalnog predstavnika EU u BiH, u kojoj relativizira najave Ministarstva unutrašnjih poslova RS o uvođenju rezervnog sastava policije RS. Odbijajući da osudi najavu proširenja kapaciteta institucije koja je počinila genocid je dokaz da EU nikada nije napravila odmak od politike iz 90ih godina kada je njen specijalni predstavnik Karl Bilt pio rakiju s Ratkom Mladićem u Dobanovcima dok je trajao genocid u Srebrenici.

Posebno je neprihvatljivo to što Vigemark koristi migrantsku krizu da legitimira planove za dalju militarizaciju RS policije. Naime, samo Bihać ima nekoliko puta više migranata nego RS i zbog toga je jasno da je Vigemarkova izjava zlonamjerna i okrenuta protiv interesa BiH.

Mi iz GS ponavljamo poziv relevantnim instancama u FBiH da ozbiljno shvate prijetnje iz RS i da se konačno posvete naoružavanju policijskih agencija u FBiH, posebno FUP i MUP-ova kantona koji se naslanjaju na RS. Također, pozivamo sve političke aktere koji nisu dušmani BiH da prestanu s politiziranjem pitanja odbrane opstojnosti zemlje. Potrebno je prestati sa samozavaravanjem o tome kako su planovi neprijatelja BiH samo predizborna retorika. Planovi MUP-a RS su još jedan u nizu dokaza da se ne radi o predizbornoj retorici.

Komentari

komentara