Konakovićevi prijatelji nisu mangupi, nego – kriminalci


Građanski savez sa gnušanjem osuđuje relativiziranje prijetnji koje su prijatelji najgoreg i najneobrazovanijeg SDA-ovog premijera u istoriji Kantona Sarajevo, Elmedina Konakovića uputili GS-u. Mi u GS-u, naime, smatramo njegove izjave o „mangupima“ ohrabrenjem kriminalnom miljeu čiji je i sam dio da nastavi sa prijetnjama jedinoj političkoj partiji koja se ponaša kao opozicija.

Besplatna lekcija, Konakoviću: mangupi su dječaci i djevojčice koji često o svom trošku i bez podrške države osvoje zlatnu ili srebrnu medalju na matematičkoj olimpijadi. Tvoji prijatelji, oni s kojima se slikaš i koje šalješ da nam prijete su – kriminalci. Osoba sa pokušajem ubistva u kriminalnom dosjeu, ponavljamo, nije mangup nego – kriminalac. I uvreda je svim građanima Sarajeva kada se osoba koja pretenduje da bude prvi čovjek Kantona javno slika i hvali vezama sa ljudima iz podzemlja.

Nazvati osuđivane kriminalce „mangupima“ znači otvoreno zagovarati princip po kojem neki građani Sarajeva mogu biti manje, a neki više sigurni. To je, međutim, ustaljena i dugogodišnja praksa SDA. I kako su nekada osuđivane kriminalce slali u redakcije medija koji im nisu pisali po volji, danas ih šalju i huškaju na političku opoziciju. Odnosno onaj dio opozicije koji nisu kupili ili korumpirali.

Jedino sramnijim od Konakovićeve relativizacije prijetnji koje su upućene Građanskom savezu je sistematsko iznurivanje Sarajeva kojem ga izlaže njegova Vlada. Temeljne komunalne usluge nisu ni tokom brutalne opsade bile na ovom nivou. Stoga mi u GS-u smatramo da su Konakovićeve najave o kraju redukcija vode vjerodostojne koliko i njegova diploma nastavnika fizičkog vaspitanja.

Mi već sad nemamo ni premijera ni vode. Ne moramo čekati šest mjeseci.

Komentari

komentara